Discussie over financiële problemen woningcorporatie Humanitas

5 april 2018, debat - Er is 125 miljoen uitgegeven aan het oplossen van de financiële problemen van Stichting Humanitas Huisvesting. Is dit geld goed besteed? De Kamer spreekt hierover met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken).

De Rotterdamse woningcorporatie Stichting Humanitas Huisvesting (SHH) verhuurt vooral woningen aan ouderen en mensen die zorg nodig hebben. De stichting heeft al jaren financiële problemen. Een van de oorzaken was de sterke verwevenheid met zorgaanbieder Humanitas.

Om uit de financiële zorgen te komen heeft SHH besloten om te fuseren met woningcorporatie Woonbron. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) heeft 125 miljoen bijgedragen om de fusie mogelijk te maken. Een faillissement was volgens minister Ollongren waarschijnlijk duurder uitgevallen dan de fusie.

Financieel wanbeleid

Humanitas is niet de eerste woningcorporatie waarbij het misgaat. Eerder kwam bijvoorbeeld ook Vestia in financiële problemen. We moeten lessen trekken uit deze affaires, betoogt Van Eijs (D66), zodat we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Voortman (GroenLinks) sluit daarbij aan: voorkomen is beter dan genezen. De parlementaire enquête woningcorporaties heeft al geleid tot aanpassing van regelgeving, zegt minister Ollongren.

Corporatiebestuurders moeten zorgvuldig omgaan met publiek geld, betoogt Koerhuis (VVD). Net als Kops (PVV), Ronnes (CDA) en Beckerman (SP) vindt hij dat bestuurders persoonlijk aangesproken moeten worden op wanbeleid. Het voormalige bestuur en de raad van commissarissen van Humanitas zijn aansprakelijk gesteld, zo verzekert minister Ollongren.

Gevolgen voor huurders

Als woningcorporaties in de problemen komen, heeft dat vaak negatieve gevolgen voor de huurders. Dit is volgens Nijboer (PvdA) de afgelopen jaren gebleken bij Vestia. Hij hoopt met Ronnes (CDA) en Beckerman (SP) dat de bijdrage van het Waarborgfonds voorkomt dat ook de huurders van Humanitas de dupe worden van het wanbeleid van bestuurders.

De afgelopen jaren hebben de huurders van Humanitas al gemerkt dat de corporatie grote problemen had, constateert Kops: de huren stegen jaarlijks maximaal, voorzieningen verschraalden en bijkomende kosten gingen omhoog. Compenseer de huurders voor deze ellende, suggereert de PVV-woordvoerder.

De Kamer stemt op 10 april over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist