Discussie over dagbesteding
3 maart 2016, debat - Hoe zorgen we ervoor dat gemeenten voldoende en goede dagbesteding bieden aan mensen met dementie, een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen? De Kamer debatteert met staatssecretaris Van Rijn (Welzijn).
Dagbesteding helpt mensen met een beperking om mee te doen in de samenleving en ontlast mantelzorgers. Door de decentralisaties van de afgelopen jaren zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor de inkoop. Volgens Van Rijn is het goed dat dagbesteding nu "dicht bij de mensen" wordt geregeld. Het biedt volgens Van Dijk (PvdA) kansen om nieuwe vormen te ontwikkelen, bijvoorbeeld in buurthuizen of bij sportverenigingen. Maar Keijzer (CDA) ziet een groeiende rechtsongelijkheid: niet alle gemeenten kopen voldoende dagbesteding in en sommige vragen hoge eigen bijdragen. Daarom moet er een basispakket komen, vindt Van Gerven (SP), om "verschraling" te voorkomen. Potters (VVD) is daartegen, omdat het de beleidsvrijheid van gemeenten aantast.
Maatwerk is belangrijk
Verschillende woordvoerders pleiten voor goede specialistische dagbesteding. Bergkamp (D66) vraagt aandacht voor kinderen met autisme en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Voor mensen met een zware zorgvraag, zoals dementerenden, moet er een maatwerkvoorziening zijn van voldoende niveau, benadrukt Keijzer. Zij krijgt daarvoor steun van Van Gerven. Van Dijk is positief over het "right to challenge", het zelf mogen organiseren van dagbesteding. Het gaat om het vinden van de goede combinatie van algemene en specialistische dagbesteding, antwoordt de staatssecretaris, met zowel professionals als vrijwilligers.
De Kamer stemt 8 maart over de ingediende motie.
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.