Defensieperoneel verdient meer ondersteuning

9 november 2016, begroting - De Kamer spreekt met minister Hennis (Defensie) over het onderdeel Personeel van haar begroting. Het personeel is het belangrijkste kapitaal van Defensie, zo verwoordt Belhaj (D66) de mening van alle aanwezigen.

Een gevaarlijke wereld vraagt om een sterke krijgsmacht met excellente mensen, zegt Vuijk (VVD). Het personeel heeft volgens Knops (CDA) een "can do"-mentaliteit, maar wordt zwaar op de proef gesteld. De minister heeft de organisatie in beweging gebracht, constateert Eijsink (PvdA), maar niet alle problemen opgelost.

Personeelscapaciteit

Beschikt Defensie over voldoende personeel? Alle leden maken zich zorgen over de zogenaamde vulling. Vuijk verwijst naar de personeelsrapportage: de gebrekkige vulling bij technische functies kan tot knelpunten leiden. Investeringen daarin zijn echt noodzakelijk, voegt onafhankelijk Kamerlid Houwers toe.

Knops en Eijsink constateren dat er simpelweg geen geld is voor 100% vulling van het personeelsbestand. Dat erkent Hennis, maar zij wijst erop dat zij met de verhoging van de begroting voor 2017 op weg gaat naar een volledig gevuld personeelsbestand. Met het extra geld wil zij de basisgereedheid op orde brengen en "daar gaat het personeel heel veel van merken".

De Roon (PVV) vraagt meer aandacht voor cybercapaciteit, defensief en offensief. Op het moment zijn daar slechts 44 reservisten beschikbaar, terwijl er eerder werd gemikt op een formatie van 150.

Reservisten

Met Knops, Vuijk en Eijsink benadrukt de minister het belang van een goed reservistenbeleid. Eind dit jaar hoopt zij met een plan van aanpak voor de doorontwikkeling ervan te komen. Maar de overgang naar een total-forceconcept, waarin reservisten onderdeel uitmaken van parate eenheden, vergt volgens de minister wel een ingrijpende bestuurlijke investering.

Veteranenclaims

Veteranen claimen steeds vaker een vergoeding voor de schade die zij hebben opgelopen door hun uitzending. Eijsink, Belhaj, Knops vragen de minister om ervoor te zorgen dat het daarvoor benodigde geld niet van de Defensiebegroting afgaat. Over de verschillende mogelijkheden stuur ik de Kamer nog voor het kerstreces een brief, reageert Hennis.

Onderzoek gevaarlijke stoffen

Van Dijk (SP) zegt dat oud-medewerkers van Defensie die met het reinigingsmiddel PX-10 en chroom-6-verf hebben gewerkt, zwaar teleurgesteld zijn in het handelen van de organisatie. Geef ze een eerlijke, rechtvaardige behandeling, aldus de SP'er.

De minister hecht aan "totale duidelijkheid" voor de mensen en de organisatie. Voor de gevolgen van het werken met PX-10 verwijst zij naar het onderzoek van het RIVM uit 2011. Bij het onderzoek naar chroom-6-verf gaat voor de minister zorgvuldigheid boven snelheid.

Misstanden Vliegbasis Eindhoven

Wat vindt de minister van de manier waarop recente misstanden op de Vliegbasis Eindhoven zijn aangepakt? Van Dijk bepleit een extern onderzoek, omdat de klokkenluider zou zijn ontslagen, terwijl falende betrokkenen zouden zijn weggepromoveerd. Hennis distantieert zich van Van Dijks opmerkingen en belooft het rapport over de kwestie geanonimiseerd aan de Kamer te zenden.

De minister stelt dat het klimaat voor het melden van misstanden bij Defensie is verbeterd. Dat leidt zij af uit het toegenomen aantal meldingen. Voor melden is vertrouwen nodig, aldus Hennis.

De Kamer stemt op 22 november over de moties die bij dit debat zijn ingediend.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.