Defensiebegroting besproken

11 november 2015, begroting - De Kamer debatteert over de begroting van minister Hennis van Defensie.

"Veiligheid gaat elke Nederlander aan", zo benadrukt Knops (CDA) het belang van de Defensiebegroting. Maar er zijn  te weinig middelen om alle taken uit te voeren, zegt Van Dijk (SP), die daarom pleit voor duidelijke keuzes. Defensie moet niet alles willen blijven doen, vindt ook Grashoff (GroenLinks). Europese samenwerking verbetert de effectiviteit en efficiency, denken Hachchi (D66) en Eijsink (PvdA), en maakt specialisatie mogelijk. Maar De Roon (PVV), die hecht aan nationale soevereiniteit, vindt het streven naar een Europees leger "een doodlopende weg". Bontes (GrBvK) hekelt de "feminisering van de krijgsmacht". Onafhankelijk Kamerlid Houwers vraagt aandacht voor het vastgoedbeleid.

Meer geld voor Defensie, maar is het genoeg?

Defensie krijgt er in 2016 220 miljoen bij. Maar Nederland voldoet nog lang niet aan de NAVO-norm om 2% van het bnp aan defensie uit te geven, benadrukt Bontes. Knops, Bisschop (SGP) en Segers (ChristenUnie) doen daarom voorstellen om het budget voor 2016 te verhogen. Meerjarenplannen en een meerjarenperspectief zijn belangrijk voor de krijgsmacht, betoogt Eijsink, ook in het licht van internationale samenwerking. Teeven (VVD) steunt haar daarin. Maar heeft het parlement nog wel een stem als budgetten voor langere tijd worden vastgelegd?, vraagt Hachchi zich af. Ook Van Dijk (SP) vreest aantasting van het budgetrecht.

Vragen over nut militaire missies

Er worden "bakken vol met geld" verkwist aan militaire missies, stelt De Roon. De missies in Irak, Libië en Afghanistan hebben zelfs contraproductief gewerkt, aldus Van Dijk. Met de wijsheid van nu kunnen we vaststellen dat het ingrijpen in Irak "desastreus" heeft uitgepakt, erkent Segers. Maar militair ingrijpen blijft volgens hem nodig om mensen in nood te helpen. Ook Knops is niet overtuigd door de "argumenten om niets te doen". Missies kunnen ook gebruikt worden om illegale immigratie en mensenhandel harder aan te pakken, zegt Teeven. Grashoff vindt dat de nadruk moet liggen op stabilisatiemissies. Het geld voor militaire missies kan beter besteed worden aan diplomatie en wederopbouw, denkt Öztürk (GrKÖ).

Discussie over piraterijbestrijding en grensbewaking

Nederlandse marineschepen spelen een belangrijke rol bij het bestrijden van piraterij voor de kust van Somalië. Nu de situatie daar stabieler is, zo suggereert Teeven, kunnen particuliere beveiligers de bewaking van koopvaardijschepen overnemen zodat de marineschepen de mensensmokkel op de Middellandse Zee kunnen gaan aanpakken. Maar dat pleidooi komt te laat, zegt De Roon: Europa is al volgestroomd met gelukszoekers uit Afrika en het Midden-Oosten. Om de vluchtelingenstroom tegen te houden moeten militairen volgens hem de Nederlandse grenzen bewaken. Het inzetten van bewapende particuliere beveiligers op koopvaardijschepen gaat in tegen het geweldsmonopolie van de staat, vinden Hachchi en Van Dijk.

 De Kamer debatteerde eerder op 2 november over de onderdelen personeel en materieel van de Defensiebegroting. Het debat gaat op 12 november verder met de reactie van de minister.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.