Debat over vertrek staatssecretaris Mansveld

28 oktober 2015, debat - De Kamer spreekt met premier Rutte over het opstappen van staatssecretaris Mansveld. Haar zware portefeuille en de informatievoorziening aan de Kamer zijn daarbij terugkerende onderwerpen.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu is opgestapt naar aanleiding van het kritische rapport van de parlementaire enquêtecommissie Fyra. Volgens Van der Staaij (SGP) neemt Mansveld politieke verantwoordelijkheid voor haar eigen handelen, maar ook voor dat van haar voorgangers. Hij noemt dat een "goede en begrijpelijke beslissing, die in de politieke lijn der verwachtingen lag". Ook Madlener (PVV) vindt haar vertrek onvermijdelijk en verstandig. Coalitiepartners Samsom (PvdA) en Van Ark (VVD) danken haar voor haar grote inzet. Volgens Samsom kan de focus nu verschoven worden naar de inhoud van het enquêterapport. Ook onafhankelijk Kamerlid Klein wil zich vanaf nu richten op de leerpunten uit het Fyra-rapport.

Portefeuilleverdeling tussen minister en staatssecretaris ongelijk

Pechtold (D66) en Van Helvert (CDA) benadrukken dat Mansveld wel een erg zware portefeuille had. Zij was verantwoordelijk voor het openbaar vervoer en het spoor, maar ook voor luchtvaart en milieuzaken. Minister Schultz heeft de onderwerpen ruimte, wegen en water. Pechtold dringt aan op een betere verdeling van taken tussen de minister en staatssecretaris. Klaver (GroenLinks) vraagt of de minister het klimaatdossier gaat overnemen, vooral met het oog op de klimaattop in Parijs die al begin december plaatsvindt. Minister-president Rutte verwacht geen grote veranderingen in de verdeling, maar wil er wel naar kijken.

Informatievoorziening aan de Kamer lijkt een probleem

De enquêtecommissie oordeelt dat Mansveld de Kamer onjuist en onvolledig informeerde. Het verkeerd informeren van de Kamer lijkt een trend te worden, constateert Klaver. Daar sluit Roemer (SP) zich bij aan. Hij wijst op eerdere missers van het kabinet waarbij onjuiste informatie een rol speelde: gifstoffen bij Defensie, de deal met Cees H. en de foto's van Volkert van der G. Verschillende woordvoerders willen weten hoe de premier de informatievoorziening aan de Kamer gaat verbeteren. Dat Mansveld niet de eerste is die hierdoor vertrekt, ziet ook Van Klaveren (GrBvK), maar wat hem betreft mag "het hele kabinet zo snel mogelijk ontsporen".

Had Mansveld in de Kamer moeten aftreden?

Slob (ChristenUnie) vindt dat Mansvelds vertrek op gespannen voet staat met de ongeschreven vertrouwensregel. Dat is een principe uit het staatsrecht dat van toepassing is op het aanblijven of vertrekken van een bewindspersoon. De Kamer heeft immers niet het vertrouwen in de staatssecretaris opgezegd. Volgens Slob is het de "koninklijke weg om in de Kamer af te treden". Ook Kuzu (GrKÖ) en Pechtold vinden dat Mansveld verantwoording had moeten afleggen in de Kamer, niet in de media. Volgens Rutte zijn hier echter geen regels voor en is ieder geval anders. Hij steunt Mansveld in haar afweging: "Paradoxaal genoeg maakt zij door het debat niet aan te gaan de weg juist vrij voor het debat".

De Kamer stemt op 3 november over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.