Debat over scherpere eisen voor arbeidsongeschiktheidsuitkering

4 oktober 2018, debat - De Kamer debatteert met minister Koolmees (Sociale Zaken) over de voorgenomen aanscherping van de eisen om voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering in aanmerking te komen.

Het wordt in de toekomst moeilijker om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te krijgen. Er wordt scherper gekeken of je geschikt werk kunt doen. En een functie die er is, moet je accepteren. Dat is in het regeerakkoord afgesproken. Is het vooral een "keiharde bezuiniging van 250 miljoen" (De Jong, PVV)? Of een maatregel om mensen perspectief op werk te bieden, zoals Wiersma (VVD) stelt?

Bezuiniging of perspectief?

"Een ijskoude korting" (Jasper van Dijk, SP). "Echt een asociaal plan" (Gijs van Dijk, PvdA). "Een enkeltje bijstand" (Van Brenk, 50PLUS). De oppositie is fel tegen de plannen van de minister. Is er eigenlijk wel werk voor de groep arbeidsongeschikten, vraagt Smeulders (GroenLinks) zich af.

Focussen op de vermindering van de instroom in de arbeidsongeschiktheidsregeling is te beperkt, reageert minister Koolmees. Hij wijst erop dat "deze vervelende maatregel" onderdeel is van een totaalpakket om mensen weer duurzaam aan werk te helpen.

Investeren

Investeer in arbeidsongeschikten in plaats van op hen bezuinigen. Dat is de oproep van verschillende woordvoerders.

  • Begeleid de mensen beter naar werk (Van Brenk, 50PLUS)
  • Zorg voor echte ondersteuning (Smeulders, GroenLinks)
  • Bevorder een menselijkere houding van het UWV (Gijs van Dijk, PvdA)
  • Haal geld uit de fraudebestrijding (De Jong, PVV)

Minister Koolmees wijst, net als de coalitiewoordvoerders, op de extra begeleiding en scholing voor arbeidsongeschikten, een andere maatregel in de regeringsplannen. Zo richt je je op wat mensen wél kunnen en laat je hen niet onnodig langs de kant staan, stelt Heerma (CDA).

Overleg

Het draagvlak voor beperking van de toegang tot de arbeidsongeschiktheidsuitkering is niet bijster groot, stelt Jasper van Dijk (SP). Van Weyenberg (D66) roept werkgevers en vakbonden op om te blijven overleggen om het doel, minder arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en meer werk, te bereiken. Wiersma (VVD) wacht op de concrete uitwerking van de regeringsplannen: laat de minister de regie pakken.

Ik heb de leiding genomen, deels achter de schermen, zegt de minister. Hij wil met het oog op de ingangsdatum van 1 januari 2020 meer haast maken in het overleg met vakbonden en werkgevers over de uitwerking van de plannen. Daarbij wil hij eventueel ook kijken naar alternatieven, maar die mogen niet te veel kosten.

De Kamer stemt op 9 oktober over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist