Debat over problemen met zoutwinning in Groningen

10 april 2019, debat - Hoe veilig is de zoutwinning in Groningen? De Kamer debatteert met minister Wiebes (Economische Zaken).

De zoutwinning in Groningen heeft waarschijnlijk aardbevingen veroorzaakt. Dit blijkt uit analyse van metingen van het KNMI. Naast aardbevingen brengt zoutwinning nog andere risico's met zich mee: vervuiling van grond(water) met diesel en pekel, het ontstaan van sinkholes en verzakking van gebouwen door bodemdaling.

Toezichthouder SodM heeft in mei 2018 in het rapport Staat van de sector zout aanbevelingen gedaan voor de zoutwinning. De veiligheid moet worden geborgd en de risico's moeten worden afgedekt, zegt minister Wiebes. Hij heeft de SodM-aanbevelingen daarom overgenomen.

Voor- en nadelen zoutwinning

Wegen de voordelen van zoutwinning wel op tegen de nadelen? Beckerman (SP) vraagt zich dat af. De overheid zou moeten uitgaan van het voorzorgprincipe. Dat geldt volgens Wassenberg (PvdD) voor Groningen maar zeker ook voor een kwetsbaar natuurgebied als de Waddenzee, dat het al zwaar te verduren heeft: bij twijfel niet doen.

Omwonenden maken zich ernstige zorgen over de zoutwinning, stelt Kops (PVV) vast, maar de minister is erg stellig dat het veilig is. Kan hij dat wel waarmaken? Wiebes zegt uit te gaan van het oordeel van de onafhankelijke toezichthouder.

We moeten goed monitoren of zoutwinning veilig, verantwoord en toekomstbestendig is, zegt Yeşilgöz (VVD). Maar zij wijst ook op het economische belang: er werken duizenden mensen in de zoutsector. Bovendien is zout een basisgrondstof voor de industrie, zo sluit de minister zich daarbij aan.

Gestapelde mijnbouw

In Groningen wordt niet alleen zout maar ook gas gewonnen. Die combinatie kan zorgen voor extra risico's, vreest Van der Lee (GroenLinks), ook in combinatie met droogte. Hij pleit daarom voor extra onderzoek.

Als onduidelijk is of schade door gas- of zoutwinning is veroorzaakt, weten mensen vaak niet waar zij terechtkunnen om die vergoed te krijgen. Nijboer (PvdA) en Sienot (D66) bepleiten daarom één schadeloket voor gestapelde mijnbouw. We moeten gedupeerden ontzorgen en rechtszekerheid bieden, vindt ook Wiebes.

Er moet gewoon netjes met de inwoners en de lokale overheden worden omgegaan, zegt Mulder (CDA). Zij vraagt aandacht voor het stuwmeer aan schademeldingen in Groningen.

De Kamer stemt op 16 april over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist