Debat over problemen bij het innen van de belastingen
21 juni 2018, debat - De Kamer spreekt met staatssecretaris Snel (Financiën) over problemen bij de Belastingdienst en de informatievoorziening daarover.
De Belastingdienst kampt met ICT-problemen, personeelstekorten en achterstanden, zoals ook bleek tijdens een algemeen overleg daarover. Onlangs werd bijvoorbeeld bekend dat de Belastingdienst 450 miljoen euro aan schenk- en erfbelasting over 2017 nog niet kon innen vanwege vertraging met een nieuw ICT-systeem. Omtzigt (CDA) wil weten waarom de staatssecretaris hiervan lange tijd niet op de hoogte was.
Staatssecretaris Snel "deelt het ongemak over wat er in die periode is gebeurd". Signalen dat er iets misging, bereikten de ambtelijke en politieke top niet. Een nieuwe aanpak moet dat voortaan voorkomen, zegt de staatssecretaris.
Veranderingen
De woordvoerders zijn het eens over de aandachtspunten in de komende tijd: ICT, werving en selectie van personeel en managementinformatie.
De problemen op de korte termijn moeten worden aangepakt, maar dat mag niet ten koste gaan van het nadenken over de toekomst van de Belastingdienst, zegt Lodders (VVD). Hervormingen moeten de Belastingdienst toekomstbestendig maken en ouderwetse computersystemen moeten worden vervangen.
Het idee achter het verandertraject was goed, beaamt Van Weyenberg (D66), maar het was te veel en te snel tegelijk. Hij noemt de gewijzigde aanpak van de staatssecretaris, veranderen op een lager tempo, verstandig.
Het lukt vier staatssecretarissen op rij niet om orde op zaken te stellen, zegt Mulder (PVV). Hij vreest dat de belastinginning in gevaar komt. Azarkan (DENK) wijst erop dat in het regeerakkoord 45 belastinghervormingen zijn opgenomen. Kunnen die nog wel doorgaan?
Suggesties
Belastinginning is een pilaar onder de democratie, betoogt Snels (GroenLinks). Hij benadrukt dat de Kamer zich bij nieuwe belastingvoorstellen goed moet realiseren wat de mogelijke complicaties voor de Belastingdienst zijn.
Benoem een tweede staatssecretaris van Financiën die zich uitsluitend bezighoudt met de Belastingdienst, suggereert Van Rooijen (50PLUS). Nijboer (PvdA) vraagt om uitstel van een aangekondigde bezuiniging van ruim 400 miljoen op de Belastingdienst. Die zou een te hoge extra druk op de medewerkers leggen.
Informatievoorziening
Langdurige en complexe projecten kan de Kamer aanwijzen als groot project. Bewindslieden zijn dan verplicht de Kamer uitgebreid en geregeld te informeren over de gang van zaken.
Een aantal oppositiepartijen wil de aanpak bij de Belastingdienst tot een groot project maken. Maar de coalitie denkt dat dat tot een te uitgebreide informatiestroom zou leiden: de Belastingdienst is de grootste organisatie van het Rijk. Zij gaat akkoord met het voorstel van staatssecretaris Snel om de Kamer drie keer per jaar te informeren. Leijten (SP) stelt voor om in ieder geval deelprojecten van de Belastingdienst tot een groot project te maken.
De Kamer stemt op dinsdag 26 juni over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist