Debat over onderzoeksresultaten COVID-19 bij nertsen

10 juni 2020, debat - Nertsen kunnen met het coronavirus besmet raken en dit waarschijnlijk ook overdragen op mensen. De Kamer debatteert hierover met de ministers Schouten (Landbouw) en De Jonge (Volksgezondheid) en staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken). Ook de corona-uitbraken in slachthuizen komen aan de orde.

Tot nu toe is op dertien nertsenhouderijen vastgesteld dat dieren besmet zijn met het coronavirus. Deze bedrijven zijn of worden geruimd om te voorkomen dat de nertsen een bron van besmetting worden. Die keuze is gemaakt vanwege de volksgezondheid, zegt minister De Jonge, om herintroductie van het virus bij mensen te voorkomen.

Nertsenhouderij

De nertsenhouderij roept al jaren veel emoties op, stelt minister Schouten vast. In 2013 heeft het parlement besloten dat het houden van nertsen vanaf 2024 verboden is.

Het fokken van dieren voor hun bont is moreel verwerpelijk, betoogt Ouwehand (PvdD). Bromet (GroenLinks) vindt het beschamend dat het zo lang heeft geduurd voordat er een verbod kwam. Ook omdat bont "een luxe, elitair, tertiair goed" is, benadrukt Graus (PVV).

Stoppersregeling

Moet er een regeling komen om nertsenhouders eerder te laten stoppen? De volksgezondheid maakt het snel stoppen met het houden van nertsen noodzakelijk, vindt Ploumen (PvdA).

Er moet een goede regeling komen, zegt Lodders (VVD), zodat juridische procedures voorkomen worden en stikstofruimte vrijvalt. Ook Geurts (CDA) vraagt om een fatsoenlijke oplossing, gezien de afgesproken overgangstermijn van tien jaar tot 2024. Dik (ChristenUnie) wil een rechtvaardige vergoeding.

We moeten nertsenhouders stimuleren om te stoppen, zegt De Groot (D66), maar we moeten ook verantwoord omgaan met belastinggeld. Hij wil niet dat er 200 tot 300 miljoen euro naar een beperkt aantal nertsenhouders gaat. Futselaar (SP) is het daarmee eens en suggereert daarom bij de compensatie rekening te houden met de ineenstorting van de markt voor nertsenbont.

Een regeling moet zodanig zijn dat nertsenhouders zelf willen stoppen, zegt minister Schouten. Gedwongen sluiting van bedrijven met gezonde dieren is niet proportioneel, benadrukt minister De Jonge, gezien het beperkte risico voor de volksgezondheid.

Slachthuizen

De corona-uitbraken in slachthuizen baren veel woordvoerders zorgen. Ook slachterijen moeten zich gewoon aan de regels houden, benadrukken De Groot (D66) en Lodders (VVD).

Er is maanden geleden al gewaarschuwd voor besmettingen in slachthuizen, zegt Graus (PVV). Niet alleen dieren worden er slecht behandeld, constateert Futselaar (SP), maar ook de mensen die er werken. De werkomstandigheden zijn volgens Dik (ChristenUnie) al jaren heel slecht. De coronacrisis heeft dit nog eens extra duidelijk gemaakt.

Gezond en veilig werken is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de werkgever, zegt staatssecretaris Van Ark. De inspectie controleert in slachthuizen op basis van meldingen en de inschatting van risico's.

Fokverbod

Als slachthuizen vanwege coronabesmettingen moeten sluiten, kunnen dieren niet geslacht worden en raken de stallen steeds voller. Er had daarom al een paar maanden geleden een fokverbod moeten worden afgekondigd, vindt Ouwehand (PvdD). Zij wil dat dit alsnog gebeurt, maar Geurts (CDA) ziet daar niets in. Het duurt volgens hem te lang voordat dit effect heeft.

De sector heeft maatregelen genomen om minder dieren in de keten te krijgen, zegt minister Schouten, zoals een lagere invoer van kalveren. Zij heeft geen wettelijke mogelijkheden om een fokverbod op te leggen.

De Kamer stemt op 16 juni over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook