Debat over ondermaats presteren van 48 thuiszorgorganisaties

26 september 2019, debat - Onderzoek van de Consumentenbond is aanleiding voor een debat met minister De Jonge (Volksgezondheid) over het toezicht op thuiszorgorganisaties.

Goede en veilige zorg krijgen is in de thuiszorg niet altijd vanzelfsprekend, zo stelt de Consumentenbond op basis van een analyse van inspectierapportages: 48 van 50 onderzochte thuiszorgorganisaties voldeden bij het eerste inspectiebezoek niet aan de eisen voor goede en veilige zorg. De thuiszorg faalt en de inspectie grijpt niet in, zo schreef het AD naar aanleiding daarvan. De Telegraaf kopte: Alarm om thuiszorg.

Vragen over misstanden

Cliënten werden vastgebonden in rolstoelen, ongeschoolden dienden insuline toe en personeel was onvoldoende opgeleid. Agema (PVV) wil weten wat de minister heeft gedaan met de misstanden die de Consumentenbond aan de kaak heeft gesteld. Waarom zijn de betrokken organisaties niet onder verscherpt toezicht geplaatst, vraagt onafhankelijk Kamerlid Van Kooten zich af.

Vier van de 50 thuiszorgorganisaties zijn ondertussen gestopt, zo meldt de minister. Tien vallen nog onder vervolgtoezicht, bijvoorbeeld omdat ze niet aan de jaarverantwoordingsplicht hebben voldaan. Twee organisaties staan onder geïntensiveerd toezicht van de inspectie.

Nieuwe aanbieders

De 50 thuiszorgorganisaties waarover de Consumentenbond berichtte, waren nieuwe of voor de inspectie eerder onbekende zorgaanbieders, zo heeft de minister de Kamer eerder laten weten.

Het is eenvoudiger om een zorgaanbieder te worden dan om een snackbar te openen, stelt Slootweg (CDA) vast. Voordat een thuiszorgorganisatie of andere zorgaanbieder aan de slag gaat, zou volgens hem alles op orde moeten zijn.

De nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders gaat regelen dat nieuwe zorgaanbieders zich moeten melden bij de inspectie. Maak haast met de laatste aanpassingen, vraagt Laan (VVD) de minister, zodat de Kamer het wetsvoorstel snel kan behandelen.

De Jonge komt zo snel mogelijk met een nota van wijziging op het wetsvoorstel dat al bij de Kamer ligt. Die moet vooral regelen dat aanbieders van jeugdzorg en onderaannemers er ook onder komen te vallen. Verder denkt de minister na over het uitbreiden van de vergunningsplicht.

Zorgwinsten

Er wordt winst gemaakt over de ruggen van patiënten, betoogt Hijink (SP), die verwijst naar een uitzending van Pointer. Slechte zorg en megawinsten gaan volgens hem hand in hand: de lijst van zakkenvullers in de zorg overlapt deels met de lijst van zorginstellingen die hun zaken niet op orde hebben.

We moeten zuinig omgaan met geld dat voor de zorg is bedoeld, vindt ook de minister: de rotte appels moeten de mand uit. Invoering van een meldplicht en een vergunningsplicht kunnen daarbij helpen. Ook wil hij de Wet normering topinkomens aanpassen. Daarnaast denkt hij na over regelgeving om te hoge winsten te voorkomen.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist