Debat over nucleaire veiligheid

27 september 2018, debat - Hoe veilig zijn de Belgische kerncentrales in de grensstreek? En is Nederland voldoende voorbereid op een ramp of incident? De Kamer spreekt met staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) over nucleaire veiligheid.

De kans op een ernstig ongeluk in een kerncentrale in Nederland, België of Duitsland is klein. Maar als zich toch een ongeval voordoet, is goede samenwerking belangrijk. Op papier is dat deels geregeld, constateert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het rapport Samenwerken aan nucleaire veiligheid. Maar er moet meer gebeuren:

  • verbeteren van de crisisplannen
  • meer gezamenlijk oefenen
  • maatregelen beter onderling communiceren en afstemmen

Neemt de regering het OVV-rapport wel serieus genoeg? Wassenberg (PvdD), Beckerman (SP) en Kröger (GroenLinks) maken zich daar zorgen over. De OVV noemt de opvolging van de aanbevelingen zelf "teleurstellend", stelt Dik (ChristenUnie) vast. Sinds april zijn verschillende verbeteracties ingezet, verzekert de staatssecretaris.

Incidenten en toezicht

Lekkage van radioactief water, problemen met een koelsysteem, betonrot, scheurtjes in reactorvaten en verdwenen bouwtekeningen. Berichten over de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange roepen de nodige vragen op.

Het is begrijpelijk dat bewoners van de grensstreek zich grote zorgen maken, zegt Dik (ChristenUnie). Wassenberg (PvdD) spoort de staatssecretaris aan om haar Belgische ambtsgenoot te vragen de "schrootcentrales" zo snel mogelijk te sluiten.

De vele meldingen van incidenten wijzen volgens Van Aalst (PVV) niet op gevaar, maar tonen juist aan dat het systeem van controle op kerncentrales effectief is. De Belgische nucleaire toezichthouder FANC doet zijn werk goed, zegt staatssecretaris Van Veldhoven. Bovendien gaat het om incidenten die vallen onder het laagste risico, benadrukt Ziengs (VVD).

Stroomtekort

Doordat zes van de zeven Belgische kerncentrales in november sluiten wegens onderhoud, dreigt er een stroomtekort te ontstaan. Waarschijnlijk gaan de buurlanden elektriciteit leveren om dit op te lossen.

Beckerman (SP) denkt dat het Belgische stroomtekort gevolgen heeft voor Nederlandse consumenten. Zij vreest dat de stroomprijs hier gaat stijgen door de extra vraag uit België.

België moet snel aan de slag met duurzame alternatieven zoals geothermie en windkracht, zeggen Van Eijs (D66) en Kröger (GroenLinks), zodat de verouderde kerncentrales spoedig gesloten kunnen worden. Zij betogen dat Nederland daarbij kan helpen.

Van Martels (CDA) benadrukt het belang van het met elkaar verbinden van elektriciteitsnetwerken. Europese landen kunnen elkaar dan helpen bij het opvangen van pieken en dalen in de stroomvoorziening. Staatssecretaris Van Veldhoven wijst erop dat er al afspraken zijn gemaakt over het versterken van de interconnectiviteit.

De Kamer stemt op 2 oktober over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist