Debat over Nederlands kalfsvlees op de Chinese markt

8 juni 2021, debat – Zijn handelsafspraken tussen Nederland en China over kalfsvlees nou wel of geen goed idee? De Kamer debatteert erover met minister Kaag (Buitenlandse Zaken).

Met een protocol gesloten op 4 juli 2018 opende de Chinese markt voor Nederlands kalfsvlees. Daaraan lag een Chinese behoefte aan hoogwaardige producten uit Nederland ten grondslag, legt Kaag uit. Het protocol legt de voorwaarden vast waaronder Nederlands kalfsvlees naar China kan worden geëxporteerd. Het gaat niet over exportvolumes en -tarieven.

Dierenwelzijn en milieu

Teunissen (PvdD) vindt dat de deal indruist tegen wat het kabinet zo belangrijk zegt te vinden, namelijk kringlooplandbouw, dierenwelzijn en klimaat. Zij ziet die als een verkeerde prikkel, die leidt tot meer dierenleed. Teunissen pleit net als Hammelburg (D66) voor een fundamentele transformatie in de kalverhouderij. Van Dijk (SP) vraagt zich af of het zoeken naar nieuwe afzetmarkten wel helpt bij het kabinetsvoornemen om de Nederlandse landbouw regionaler en kleinschaliger te maken.

Klink (VVD) is juist voorstander van deze afspraken tussen Nederland en China, want de producenten houden zich hier aan hoge Europese productiestandaarden. Hij denkt dat anders de Braziliaanse en Argentijnse rundvleessector, met hun lagere standaarden, aan de Chinese vraag zullen voldoen.

Marktmacht

Dergelijke handelsafspraken kunnen marktmacht leggen bij grote vleesmultinationals ten koste van kleine, onafhankelijke veehouders, denkt Grinwis (ChristenUnie). Hij wil dat de minister onderzoekt of dat in de praktijk gebeurt.

Kaag benadrukt dat deze discussie met de minister van Landbouw gevoerd moet worden. Zij wijst erop dat het kabinet kleine landbouwproducenten ondersteunt via bijvoorbeeld subsidieregelingen.

Bijproducten

De deal gaat over kalfsvlees. Van der Plas (BBB) zou graag zien dat bijproducten van de kalfsslacht, zoals botten, er ook onder komen te vallen, omdat daar in China een markt voor bestaat. Het kabinet kan de mogelijkheden bespreken met de Chinese overheid, antwoordt Kaag, maar dat is aan de minister van Landbouw.

De Kamer stemt op 15 juni over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: