Debat over import van vervuild vlees uit Brazilië
29 mei 2019, debat - Er werd massaal gefraudeerd met Braziliaans vlees, zo bleek twee jaar geleden. Er volgden strengere EU-controles. Zijn de maatregelen voldoende? De Kamer bespreekt het met minister Bruins (Medische Zorg).
In maart 2017 bleek dat in Brazilië jarenlang op grote schaal gefraudeerd was met vlees. Inspecteurs waren omgekocht om bedorven partijen vlees toch goed te keuren. De EU verscherpte daarop de controle en nam extra maatregelen toen in 2018 bleek dat er nog steeds fraude plaatsvond. Maar Ouwehand (PvdD) vraagt zich af of die maatregelen wel voldoende zijn.
Strengere controles
Voedselveiligheid moet de hoogste prioriteit hebben, vindt Geurts (CDA). Zodra bij importcontroles onregelmatigheden aan het licht komen, moet er dus worden opgetreden. Lodders (VVD) heeft de indruk dat adequaat gereageerd is op het vleesschandaal. Zo wordt 20% van het vlees uit Brazilië nu microbiologisch getest.
Van Weerdenburg (PVV) wil weten waarom slechts 20% van het Braziliaanse vlees echt onderzocht wordt. Waarom niet alles? Betekent dit dat 80% alleen op zicht gecontroleerd wordt? Het kabinet speelt Russische roulette met de gezondheid van de burgers, vindt zij.
Minister Bruins stelt dat er veel meer gecontroleerd wordt dan normaal, maar wijst er ook op dat je niet elke doos met biefstuk kunt omkeren. In zijn ogen heeft de NVWA in de Braziliaanse casus "snel en slagvaardig" opgetreden. Bovendien geldt een importverbod voor de bedrijven die bij het schandaal betrokken waren.
Futselaar (SP) denkt dat strengere controles niet genoeg zijn. Hoe sluit je uit dat vlees van de bedrijven die bij de vleesfraude betrokken waren, wordt omgekat en met een ander etiket op de Europese markt komt? Hij betwijfelt of de voedselveiligheid met Braziliaans vlees gegarandeerd kan worden.
Handelsovereenkomst EU-Mercosur
De Europese Commissie onderhandelt op dit moment over een nieuw handelsverdrag met de Mercosur-landen. Brazilië is een van de landen die deel uitmaken van dit economische samenwerkingsverband tussen een aantal Zuid-Amerikaanse landen.
We moeten niet meewerken met lucratieve, louche handel uit Brazilië waardoor de Europese markt wordt overspoeld met producten die niet aan onze standaarden voldoen, vindt Ouwehand (PvdD). Daarom zou het kabinet geen steun moeten geven aan de Mercosur-deal. Blijkbaar hecht de EU meer aan andere belangen dan aan de gezondheid van haar burgers, constateert Van Weerdenburg (PVV).
Levensmiddelen die in Europa worden ingevoerd moeten veilig zijn, benadrukt Bruins. Dat is wettelijk geregeld. Zodra producten uit bepaalde landen niet aan de Europese hygiënewetgeving voldoen, kan Europa besluiten om ze te weren. Van compromissen op het gebied van voedselveiligheid kan in de ogen van de minister dan ook geen sprake zijn.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist