Debat over het lekken van gifgas door chemiebedrijf Chemours
16 mei 2019, debat - Er zijn zorgen over het uitstoten van giftige stoffen door chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht. De Kamer debatteert met minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.
Directe aanleiding voor het debat is het vrijkomen van giftig gas, maar vervuiling door Chemours speelt al jaren. De Kamer sprak er onder andere eerder over op 17 mei 2017 en 21 september 2017.
Onderzoek laat zien dat de concentraties perfluoroctaanzuur (PFOA) en GenX-stoffen in het water en de bodem soms erg hoog zijn. Er wordt geadviseerd om groente die in een straal van een kilometer rond het bedrijf geteelde is met mate te consumeren.
De belangen van het bedrijf wegen kennelijk zwaarder dan de volksgezondheid en het milieu, denkt Wassenberg (PvdD). Laçin (SP) begrijpt dat omwonenden het vertrouwen in de politiek kwijtraken.
Vergunning
Via neerslag uit de lucht en wegspoeling door regenwater loost Chemours GenX-stoffen vanaf het bedrijfsterrein. Dit constateerde Rijkswaterstaat op basis van onderzoek. Het bedrijf is opgedragen om hiervoor alsnog een vergunning aan te vragen.
Een pragmatische oplossing, zo noemt Von Martels (CDA) het verlenen van een vergunning aan Chemours. Daar sluit Ziengs (VVD) zich bij aan, ook omdat het bedrijf zich de afgelopen jaren opener opstelt.
Door een illegale praktijk alsnog te vergunnen komt het bedrijf ermee weg, vindt Kröger (GroenLinks). Van Aalst (PVV) betoogt dat bij overtredingen gewoon moet worden gehandhaafd.
Ook Van Eijs (D66) is niet enthousiast over vergunningverlening: het belonen van fout gedrag schept een precedent. Zij wil het bedrijf dwingen om te komen tot een gesloten systeem zonder uitstoot van giftige stoffen. We moet streven naar een lozing van nul, zegt Van Brenk (50PLUS).
De lozing door Chemours was niet bewust en daarom niet verwijtbaar, benadrukt Van Nieuwenhuizen: het bedrijf heeft een vergunning voor uitstoot via de lucht en dit is hier een afgeleide van. Bovendien is er geen gevaar voor het drinkwater, zo verzekert de minister.
Afvalstromen
Kröger (GroenLinks) maakt zich zorgen over de afvalstromen van Chemours, zoals spoelwater en afgegraven grond. Is de controle daarop gewaarborgd? GenX-stoffen komen ook terecht in consumentenproducten, van teflon tot pizzadozen, zegt Von Martels (CDA). Hij wil daarom dat breder wordt gekeken naar de afvalstromen.
Emissie naar het milieu moet zo veel mogelijk voorkomen worden, antwoordt staatssecretaris Van Veldhoven. Zij stuurt de Kamer nog een brief over hoe zij dat wil bereiken.
Europese norm
De European Food Safety Authority (EFSA) adviseert een vijftien keer strengere norm voor PFOA dan het Nederlandse RIVM. Dit bevreemdt Laçin (SP) en Wassenberg (PvdD): waarom nemen we de Europese norm niet over?
De EFSA-grenswaarde is volgens staatssecretaris Van Veldhoven voorlopig. De wetenschappelijke discussie hierover loopt nog. Naar verwachting is er aan het eind van het jaar duidelijkheid.
De Kamer stemt op 21 mei over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist