Debat over het gebruik van brandgevaarlijk isolatiemateriaal
11 februari 2020, debat - Zijn gebouwen in Nederland wel voldoende brandveilig? De Kamer debatteert met minister Knops (Binnenlandse Zaken) over het gebruik van brandgevaarlijk isolatiemateriaal en andere bedreigingen voor de veiligheid.
Juni 2017 woedde een ernstige brand in de Londense Grenfell Tower, waarbij 72 doden vielen. Een jaar eerder was de toren gerenoveerd, waarbij kunststof isolatiemateriaal werd gebruikt. Uit het Engelse rapport over de ramp blijkt onder meer dat dat materiaal de snelle verspreiding van de brand heeft bevorderd.
Alle woordvoerders benadrukken het belang van brandveilige gebouwen. Worden de gevaren niet onderschat, vraagt Smeulders (GroenLinks). Beckerman (SP) verwijst naar onderzoek waaruit blijkt dat twee derde van de huurders twijfels heeft over de brandveiligheid van hun woning. En wordt er wel voldoende aandacht besteed aan vluchtmogelijkheden bij brand, ook voor senioren en mindervaliden?
Medio 2018 heeft de minister de Adviescommissie toepassing en gelijkwaardigheid bouwvoorschriften (ATGB) om advies gevraagd over de brandveiligheid van Nederlandse gebouwen. Dat rapport zal in maart 2020 verschijnen. Als het rapport daartoe aanleiding geeft, zal Knops de bouwregelgeving verder aanscherpen.
Gemeenten
Alle gemeenten moeten de brandveiligheid van de gevels van de meest risicovolle gebouwen inventariseren. Die opdracht kregen ze in november 2018. Maar waarom verloopt dit zo traag, vragen Van Eijs (D66) en Ronnes (CDA). Koerhuis (VVD) wil dat de minister de regie neemt en dat de provincies toezicht uitoefenen.
De inventarisatie is een verantwoordelijkheid van de gemeenten, benadrukt Knops. Maar de minister zal ze aansporen met een brief. Afhankelijk van het ATGB-rapport zal hij aanvullende maatregelen treffen.
Materiaal
Het in Engeland gebruikte isolatiemateriaal kan nog steeds in Nederland worden gebruikt. Onbegrijpelijk, vindt Smeulders (GroenLinks): wanneer wordt het verboden? Kops (PVV) betoogt dat sommige corporaties "als een malle" aan het isoleren zijn. Complete waanzin en slecht voor de gezondheid, meent hij.
Het Bouwbesluit stelt eisen aan de gevel, zegt Knops, en niet aan afzonderlijke onderdelen daarvan. Minder brandveilige materialen mogen worden gebruikt als dat gecompenseerd wordt door het gebruik van veilige materialen.
Van Eijs (D66) ziet veel in het materialenpaspoort, waarin staat welke materialen voor de bouw zijn gebruikt. Het kan niet alleen duurzaam bouwen bevorderen, maar biedt volgens haar ook mogelijkheden om de brandveiligheid te vergroten. Ik ben bezig met de uitwerking van het paspoort en neem de brandveiligheid daarin mee, reageert de minister.
Nijboer (PvdA) en Ronnes (CDA) benadrukken het belang van de veiligheid van zonnepanelen en de installatie ervan. Koerhuis (VVD) wil dat corporaties cv-ketels die over hun technische levensduur heen zijn, vervangen.
Hoogbouw
Ronnes (CDA) wijst erop dat steeds meer gemeenten hoogbouw willen. Wordt er daarbij wel voldoende aandacht besteed aan de brandveiligheid? De brandweer wordt in een vroeg stadium betrokken bij hoogbouwplannen, reageert Knops. De gemeenten zijn daarvoor verantwoordelijk.
De Kamer stemt op 18 februari over de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist