Debat over het functioneren van het stelsel bewaken en beveiligen

4 april 2019, debat - Doet de overheid voldoende om bedreigde personen zoals politici, burgemeesters, journalisten, kroongetuigen en slachtoffers van stalking te beschermen? De Kamer debatteert met minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Na de moord op Pim Fortuyn is het stelsel bewaken en beveiligen ingericht. Dit is gericht op het voorkómen van aanslagen op personen, objecten en diensten. Bedreiging van personen mag er niet toe leiden dat de fundamenten van de samenleving worden aangetast, zegt minister Grapperhaus, doordat zij hun functie niet langer kunnen of willen uitvoeren.

DKDB

De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) speelt een belangrijke rol in het beveiligen van personen. Daarom baart het veel woordvoerders zorgen dat er 73 openstaande vacatures zijn. Hoe gaat de minister die invullen?

Grapperhaus wijst op het akkoord met de vakbonden over versnelde opleiding van personeel. Ook is er volgens hem 2 miljoen extra vrijgemaakt voor werving en selectie.

Georganiseerde criminaliteit

De bescherming van de familie van kroongetuige Nabil B. was de directe aanleiding voor het debat. Na de moord op zijn broer Reduan vertrokken familieleden naar het buitenland, zo meldde De Telegraaf, omdat ze in Nederland niet veilig waren.

De georganiseerde criminaliteit verhardt, stelt Den Boer (D66) vast. Probeer te leren van best practices in het buitenland, zo oppert ze, ook om het stelsel flexibeler te maken.

De minister probeert zo veel mogelijk te voorkomen dat het beveiligen van personen nodig is, door het hard aanpakken van ondermijning en georganiseerde criminaliteit. Hij overlegt met andere landen, maar Nederland blijft verantwoordelijk voor de eigen beveiliging van personen.

Is er voldoende aandacht voor de belangen van kroongetuigen en van mensen die aangifte doen? En is er wel genoeg nazorg? Van Nispen (SP) heeft daar twijfels over en wil dat zij worden gewezen op de mogelijkheid van rechtsbijstand.

Steeds meer journalisten moeten worden beveiligd tegen bedreigingen, ook van zware criminelen. De persvrijheid staat onder druk, vreest Helder (PVV). Zelfcensuur en vermijdend gedrag liggen volgens haar op de loer.

Stalking en huiselijk geweld

Krijgt de bescherming van slachtoffers van stalking wel voldoende prioriteit? Kuzu (DENK) betwijfelt dat: de overheid laat steken vallen. Net als Laan (VVD) vraagt hij aandacht voor de moord op de 16-jarige Humeyra en soortgelijke incidenten.

De overheid moet slachtoffers beschermen tegen huiselijk geweld en stalking, vindt Van Dam (CDA). Hij oppert om periodiek onderzoek te doen naar de awareness en de toepassing van protocollen. In huiselijke kring vallen meer dodelijke slachtoffers dan in het criminele circuit, benadrukt Buitenweg (GroenLinks). Zij pleit voor een breed onderzoek: waarom hebben we de slachtoffers niet kunnen beschermen?

De Inspectie Justitie en Veiligheid zal onderzoek doen naar de moord op Humeyra, zegt minister Grapperhaus. Daarbij wordt volgens hem breder gekeken naar instructies en de rol van verschillende overheidsinstanties.

De Kamer stemt op 9 april over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist