Debat over discriminatie op de woningmarkt

26 maart 2019, debat - De Kamer debatteert met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) over de bestrijding van discriminatie op de woningmarkt.

Hebben Rachid en Jaap dezelfde kans op een woning? Uit een onderzoek van De Groene Amsterdammer van maart 2018 blijkt dat er op de woningmarkt fors wordt gediscrimineerd. 90% van de verhuurmakelaars bleek bereid mee te werken als een verhuurder bijvoorbeeld vroeg om geen Marokkaanse huurders uit te nodigen.

Discriminatie op de woningmarkt is ontoelaatbaar, zeggen Jasper van Dijk (SP) en Gijs van Dijk (PvdA), ook omdat wonen een grondrecht is. Als je meedoet in dit land, moet je dezelfde kansen krijgen, vindt Yeşilgöz (VVD). Kops (PVV) legt de nadruk op de discriminatie van Nederlanders doordat statushouders voorrang hebben op de woningmarkt.

Discriminatie is niet acceptabel, zegt Ollongren. Met die uitspraak geeft de overheid volgens haar het krachtige signaal dat zij aan de kant van de gediscrimineerden staat. De minister roept gedupeerden op om altijd aangifte te doen bij gemeentelijke antidiscriminatiebureaus.

Aanpak

Hoe kan discriminatie bij het toewijzen van woningen worden bestreden? Azarkan (DENK) roept de minister op om geen "slap beleidsproza" meer te produceren, maar onderzoek te doen en de inspectie aan het werk te zetten. De inspectie kijkt al naar de mogelijkheden om mysteryguests in te zetten, reageert Ollongren. Verder laat de minister wetenschappelijk onderzoek doen naar de aard en de omvang van discriminatie op de woningmarkt.

De beroepsorganisaties van makelaars moeten aan de bak om deze schrijnende discriminatie te voorkomen, meent Ronnes (CDA). Ollongren zegt dat de brancheorganisaties onder meer werken aan een gestandaardiseerde huurdersscreening.

Makelaarsverenigingen stellen discriminatie volgens de minister nadrukkelijk aan de orde in hun opleidingen en interne procedures. Laat ze discriminerende collega's uit de vereniging zetten, stelt Van Eijs (D66) voor. Of trek de certificering van discriminerende makelaars in, suggereert Gijs van Dijk (PvdA).

Er moeten ook duidelijke objectieve criteria voor particuliere verhuurders komen op grond waarvan ze mensen wel of niet accepteren, vindt Smeulders (GroenLinks). Woningcorporaties hanteren duidelijke criteria, maar bij particuliere verhuur ligt het ingewikkelder, reageert de minister, want verhuurders hebben een zekere vrijheid in het accepteren van huurders.

De Kamer stemt op 2 april over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist