Debat over dikke-ik
3 september 2015, debat - Wat bedoelde premier Rutte precies met de "dikke-ikmentaliteit"? De Kamer bevraagt de minister-president over zijn speech op een VVD-partijbijeenkomst.
Bij zijn toespraak tijdens het VVD-voorjaarscongres in mei hekelde Rutte de dikke-ikmentaliteit, het vooropstellen van het eigenbelang. De minister-president bekritiseerde zowel bankiers en bestuurders die onzorgvuldig omgaan met publiek geld als mensen die te gemakkelijk een uitkering aanvragen. We moeten horkerigheid en hufterigheid aanpakken, aldus Van Ark (VVD). Van der Staaij (SGP) is positief over Ruttes speech: morele oproepen zijn waardevol en noodzakelijk. Maar Bontes (GrBvK) spreekt de premier in zijn rol als partijleider aan op affaires met VVD'ers: het fatsoen is in die partij ver te zoeken.
Rol politiek in debat over waarden en normen
Onafhankelijk Kamerlid Klein vindt een discussie over waarden en normen niet aan de politiek: die hoort in de samenleving thuis. Een debat hierover met een premier die zijn eigen verkiezingsbeloftes schendt, is volgens PVV'er De Graaf zinloos. Andere woordvoerders geven wel hun visie op het onderwerp. Van Raak (SP) en Grashoff (GroenLinks) stellen dat het neoliberale beleid heeft bijgedragen aan de dikke-ikmentaliteit. Slob (ChristenUnie) spreekt van "woekerend individualisme". Niet de vrijheid van het individu maar de verantwoordelijkheid voor elkaar moet centraal staan, aldus Van Haersma Buma (CDA). Kuzu (GrKÖ) vraagt aandacht voor discriminatie op de arbeidsmarkt.
Vluchtelingenstroom is moreel vraagstuk
Wat zijn Europese waarden als rechtvaardigheid, tolerantie en humaniteit waard als ze echt worden getest? Samsom (PvdA) grijpt de discussie over de dikke-ikmentaliteit aan om de aanpak van de vluchtelingenstroom naar Europa aan de orde te stellen. We mogen niet wegkijken en moeten onze verantwoordelijkheid nemen om mensen op de vlucht voor geweld te helpen, betoogt Bergkamp (D66). De politiek moet dit in goede banen leiden, reageert Rutte.
De Kamer stemt 8 september over de motie die bij het debat is ingediend.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.