Debat over deelname aan de politiek door mensen met een migratieachtergrond
14 februari 2019, debat - De Kamer debatteert met minister Koolmees (Sociale Zaken) over de politieke participatie van mensen met een migratieachtergrond.
Nederlanders hebben liever niet dat allochtonen de politiek ingaan, kopte Trouw op 10 maart 2018. Uit onderzoek blijkt dat autochtone Nederlanders negatief reageren op de politieke participatie van mensen met een migratie- en moslimachtergrond.
Het onderzoek stemt Kuzu (DENK) verdrietig: minderheden ondervinden weerstand als ze willen deelnemen aan de politiek. Dit is volgens hem slecht voor de emancipatie en de cohesie in de samenleving. Daarom pleit hij voor onderzoek naar die weerstand en naar de mogelijkheden om die weg te nemen.
Er is al veel onderzoek gedaan en er lopen al veel trajecten, zegt minister Koolmees. Hij ziet daarom weinig in een extra onderzoek.
Afspiegeling
De politiek moet een afspiegeling zijn van de samenleving, benadrukt Özütok (GroenLinks). Daarom is het volgens haar belangrijk om de politieke participatie bij jongeren (met een migratieachtergrond) te stimuleren. Ook wil zij onderzoeken of migranten die langer dan vijf jaar legaal in Nederland verblijven, stemrecht kunnen krijgen voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Politieke partijen moeten er elke dag aan werken dat ze er voor iedereen zijn, benadrukt Paternotte (D66): politiek is te belangrijk om alleen over te laten aan mensen wier ouders en grootouders allemaal in Nederland geboren zijn. Hij wil bovendien voorkomen dat de Nederlandse politiek langs etnische lijnen verdeeld raakt.
Belang eigen groep
Becker (VVD) denkt dat de meeste mensen geen moeite hebben met politici met een andere etnische achtergrond. Zij pleit ervoor scherp te zijn op "mogelijke andere belangen in de Nederlandse politiek dan het Nederlands algemeen belang". In dat licht maakt zij zich zorgen over het bericht dat de aan de Turkse AK-partij gelieerde UETD jongeren zou klaarstomen voor een Nederlandse politieke carrière.
De Kamer stemt op 19 februari over de ingediende motie.
Zie ook
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist