Debat over de toekomst Defensie

22 januari 2019, debat - Hoe zien Kamer en kabinet de toekomst van Defensie? In debat met minister Bijleveld (Defensie) delen de woordvoerders hun visies en wensen.

De aanleiding voor dit debat is het plan van het kabinet om de Defensie-uitgaven te verhogen, zoals beloofd aan de NAVO. Vóór eind 2018 moest het kabinet schetsen hoe het tot 2024 toe wil werken naar de NAVO-norm van 2% van het bbp.

Veel woordvoerders grijpen het debat aan om behalve over de NAVO-norm, ook over hun visie op Defensie te spreken. Daardoor lijkt het volgens de minister "een beetje een minibegrotingsbehandeling".

Extra geld voor Defensie

Met het plan laat het kabinet zien de huidige dreigingen in de wereld serieus te nemen, vindt Bosman (VVD). Volgens hem is in een instabieler wordende wereld extra geld voor Defensie noodzakelijk.

De NAVO vraagt niet voor niets om meer slagkracht, denkt ook Bruins Slot (CDA). Zij zegt dat een sterk leger nodig is om de dreigingen aan te kunnen, bijvoorbeeld vanuit China, Rusland of van terrorisme.

Ook Baudet (FvD) wil het Defensiebudget op peil brengen naar 2% van het bbp, maar niet zozeer omdat de NAVO dat vraagt. Volgens hem is er vooral veel meer geld nodig voor materieel, kazernes en betere arbeidsvoorwaarden voor de militairen.

Wapenwedloop

Van Ojik (GroenLinks) ziet in de verhoging van de Defensie-uitgaven juist het risico op een nieuwe wapenwedloop. In zijn ogen kan zo'n wapenwedloop zelf een bron van geopolitieke spanningen worden.

We moeten inderdaad iets anders verzinnen dan alleen maar meer bewapening en meer militarisering, vindt ook Karabulut (SP).

Öztürk (DENK) noemt de NAVO-norm een "machonorm". Volgens hem ligt de kracht van Nederland juist "in de diplomatie, niet in jachtvliegtuigen".

Materieel

Het kabinet is van plan te investeren in extra F-35-jachtvliegtuigen, in uitbreiding van de vuurkracht op land en op zee en in versterking van de special forces en het cyber- en informatiedomein.

Bosman (VVD) is blij dat het extra geld de mogelijkheid biedt om de "slagkracht van Defensie te herstellen". Maar Karabulut (SP) besteedt het geld "veel liever aan onderwijs dan aan onderzeeërs".

Personeel

Volgens Beertema (PVV) staan de "vergezichten over de toekomst wel erg los van de realiteit bij Defensie en de problemen waar Defensie mee kampt", bijvoorbeeld op het gebied van personeel.

Kerstens (PvdA) benadrukt dat het belangrijk is dat er nu echt snel een goede cao voor de Defensiemedewerkers komt. Daarmee kan een begin worden gemaakt met het herstellen van het vertrouwen in Defensie als werkgever, denkt Karabulut (SP).

Ook Belhaj (D66) vraagt om meer aandacht voor het personeel: zij maken de krijgsmacht, zetten zich in voor vrede en veiligheid en verdienen een goede, nieuwe cao.

Er is inmiddels in ieder geval een afspraak over de pensioenpremie, meldt de minister. En volgende week zitten we weer om de tafel en dan hopen we er echt snel uit te komen, vult zij aan. Maar, waarschuwt Bijleveld, het ligt niet alleen aan de werkgever, maar ook aan de bonden: we moeten samen tot een resultaat komen.

De Kamer stemt op 29 januari over de ingediende motie.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist