Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus

24 maart 2021, debat – De Kamer debatteert met minister-president Rutte en de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Ark (Medische Zorg) over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

De hoge besmettingscijfers bieden volgens minister-president Rutte geen ruimte voor versoepeling van de coronaregels. Ons geduld wordt op de proef gesteld, zegt Hermans (VVD), maar we moeten samen volhouden. Kröger (GroenLinks) benadrukt het belang van blijvende solidariteit met de meest kwetsbaren.

Avondklok en bezoek

De avondklok gaat vanaf 31 maart niet langer om negen uur 's avonds in, maar om tien uur. Volgens Wilders (PVV) gebeurt dat alleen om moslims ramadan te laten vieren. Azarkan (DENK) omarmt de versoepeling, maar wil eigenlijk direct van de hele avondklok af.

Van der Staaij (SGP) stelt voor de bezoekregeling te verruimen tot maximaal één huishouden of twee personen per dag. Zo'n versoepeling zou volgens hem kunnen leiden tot een betere naleving van de basisregels. Op de naleving van die basisregels zou het kabinet de nadruk moeten leggen, vindt Van Kooten.

Het begintijdstip van de avondklok hebben we aangepast op advies van het veiligheidsberaad en de politie, zegt de premier. De handhaving zou anders te lastig worden. Religie heeft daarbij geen rol gespeeld. Een aanpassing van het bezoekadvies vindt Rutte gezien de besmettingscijfers niet verstandig.

Ondernemers

Ook voor veel (horeca)ondernemers is het uitblijven van versoepelingen een nieuwe tegenslag, zegt Hermans (VVD). Zij wil hun bij meevallende cijfers zo snel mogelijk ruimte geven. Dat zullen we zeker doen, reageert Rutte.

De horeca wordt zwaar getroffen, constateert ook Van den Berg (CDA). Zij bepleit "adequate steun". En hoe voorkomen we dat met Pasen de parken weer overvol zijn en de mensen hutjemutje bij dat ene coffee-to-gotentje staan? Gooi de terrassen open, adviseert Van Haga (FVD).

Het voorkomen van drukte op bepaalde plaatsen is een permanente zorg van het veiligheidsberaad, zegt Rutte. Hij wijst erop dat tijdens de periode van openstelling van de horeca een flink deel van de besmettingen daartoe was te herleiden.

Vaccinatiebeleid

Waar ligt het toch aan dat Nederland zo'n laag vaccinatietempo heeft, vraagt Sazias (50PLUS). En waarom zijn er zulke grote voorraden vaccins aangehouden, vraagt Bergkamp (D66), terwijl "elke dag telt". Meer risico nemen met de voorraden kan pas als de leveringszekerheid toeneemt, reageert minister De Jonge. Hij wil voorkomen dat grote aantallen mensen moeten worden afgebeld omdat er onvoldoende vaccins voorradig zijn.

Het vaccinatiebeleid is een rommeltje, vindt Ploumen (PvdA). Patiënten en artsen kunnen er volgens haar geen peil op trekken. Moet toch niet overwogen worden om zo veel mogelijk mensen in ieder geval één prik te geven, vraagt Van Esch (PvdD).

De Jonge zegt dat de Gezondheidsraad een eenprikstrategie niet verstandig vindt. Door de tweede vaccinatie uit te stellen, daalt de hoeveelheid antistoffen en krijgen besmettelijker coronavarianten meer ruimte. Ook bij de volgorde volgt de minister de Gezondheidsraad, die adviseert om de meest kwetsbaren het eerst te vaccineren.

Zorg

Hoeveel kankerdiagnoses worden er gemist? Wilders (PVV) maakt zich zorgen over de afschaling van de reguliere zorg. De medische nevenschade is niet te overzien, meent Van Haga (FVD).

Het aantal verwijzingen vanuit de huisarts naar de specialist is inmiddels op het niveau van voor corona, zegt Van Ark. Voor het inlopen van de opgelopen achterstanden komt zij in april met een plan van aanpak.

Dik (ChristenUnie) vraagt aandacht voor de permanent hoge bezetting op de ic's, terwijl het personeel uitgeput raakt. En waarom hebben die zorgverleners nog steeds geen structurele loonsverhoging gekregen, vraagt Marijnissen (SP).

Bergkamp (D66) benadrukt het belang van preventie. Zij wil dat daar in de communicatie veel meer aandacht aan wordt besteed. Dat zegt premier Rutte toe. In mei starten we met een leefstijlcampagne, voegt De Jonge toe.

Na de pandemie

Arm sterft twee keer zo vaak als rijk aan covid. Marijnissen (SP) mist de verontwaardiging hierover en vraagt met Ploumen (PvdA) om een aanpak van de fundamentele ongelijkheid in Nederland. Kröger (GroenLinks) hoopt dat de periode na de pandemie zal worden gebruikt om de samenleving weer op te bouwen in balans met de natuur.

Corona heeft de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk niet vergroot, reageert Rutte. Maar het kabinet werkt onverminderd aan bestrijding van onderwijsachterstanden en de tweedeling op de arbeidsmarkt. Ook worden schulden effectiever aangepakt.

De Kamer stemt aansluitend aan het debat over de ingediende moties.

Zie ook: