Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus

20 januari 2022, debat - Hoe verder met corona? De Kamer spreekt met premier Rutte, minister Kuipers (Volksgezondheid), minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) en minister Adriaansens (Economische Zaken).

Rutte snapt de onvrede bij horeca, cultuur en organisatoren van evenementen en sportwedstrijden, die nu nog geen publiek mogen ontvangen. Volgende week worden de cijfers opnieuw gewogen. De premier heeft hoop dat er dan mogelijkheden zijn voor versoepeling, maar daarover kan hij nu nog geen toezeggingen doen.

Lockdown

Landen om ons heen zijn telkens beter voorbereid en zijn heel anders met omikron omgesprongen, zegt Paulusma (D66). Zij vraagt om meer perspectief: Nederland mag niet het lockdownland van Europa worden.

De modellen van het RIVM die ten grondslag lagen aan de lockdown, bleken te pessimistisch te zijn, stelt Wassenberg (PvdD). Hij wil voortaan meer controle en tegenspraak organiseren bij het gebruik van deze modellen.

Door de strengste lockdown van Europa hebben ondernemers in de grensregio moeten toezien hoe Belgische en Duitse ondernemers profiteerden, zegt Kuzu (DENK). Waarom lieten we ons leiden door onzekere modellen en pessimistische prognoses?

We moeten af van de hang naar controle, suggereert Stoffer (SGP), en stoppen met bevelen en besluiten uit Den Haag. Hij is bezorgd dat sommige winkels langdurige sluiting niet te boven zullen komen.

Niemand wil dat horecabedrijven en cultuurinstellingen gesloten zijn, zegt minister Yesilgöz, en dat er geen publiek is bij sportwedstrijden. Maar de genomen maatregelen zijn helaas nodig voor het onder controle krijgen van het virus. Minister Adriaansens licht steunmaatregelen toe die zijn en worden genomen om de getroffen sectoren te helpen.

Wantrouwen

De communicatie van het kabinet kan beter, vindt Tielen (VVD), bijvoorbeeld over quarantaine en mondkapjesgebruik. Zij is bezorgd dat de bereidheid in de samenleving om maatregelen te volgen afneemt. Verspreiders van desinformatie zorgen voor een groeiend wantrouwen in de samenleving, stelt Westerveld (GroenLinks), maar het komt ook doordat coronamaatregelen al twee jaar onvoorspelbaar en niet te volgen zijn.

Het huidige beleid zorgt voor polarisatie en zet bijvoorbeeld het mkb op tegen de cultuursector, zegt Simons (BIJ1). Zij roept op tot een strategie gericht op de volksgezondheid.

Vaccinaties

Te laat en te langzaam boosteren is volgens Kuiken (PvdA) de oorzaak van de lockdown. Komt een volgende vaccinatiecampagne wel tijdig op gang?

Of en wanneer een nieuwe boostercampagne nodig is, weet minister Kuipers nog niet. Dat hangt vooral af van de opkomst van nieuwe varianten en de mate waarin de bescherming afneemt. Als een nieuwe booster nodig is, moet die natuurlijk goed worden gepland.

Bikker (ChristenUnie) wil weten wat het plan is voor donaties van vaccins aan ontwikkelingslanden. Vaccins doneren aan de rest van de wereld is geen filantropie, benadrukt Gündoğan (Volt): het is bittere noodzaak om uit de pandemie te kunnen komen.

Wereldwijd vaccineren is nodig om de opkomst van nieuwe varianten te remmen, erkent Kuipers. Nederland streeft naar get one, give one. De bedoeling is om voor elke gezette prik een vaccin te doneren.

2G

Agema (PVV) vindt dat het tijd is voor een nieuw coronabeleid, waarin geen plaats is voor 2G en het coronatoegangsbewijs. 2G is een manier om ons leven door corona te laten bepalen en zorgt voor een gespleten samenleving, waarschuwt Van der Plas (BBB).

Angsthazen hebben ons land te lang gegijzeld, vindt Van Haga (Groep Van Haga). Hij denkt dat veel mensen niet dóór maar mét corona in het ziekenhuis liggen. 2G is volgens hem discriminerend en werkt niet.

We kijken niet door een rietje naar 2G, benadrukt Rutte: meer testen is bijvoorbeeld ook een optie. Maar het is volgens hem onverstandig om nu al te besluiten om 2G uit de gereedschapskist te halen.

Langetermijnperspectief

Van den Berg (CDA) wil bij eventuele maatregelen in de toekomst een eerlijkere verdeling van de ruimte om te openen voor alle sectoren, dus ook de horeca en de cultuursector. Horeca en cultuur zijn hard geraakt door de lockdown, constateert Den Haan (Groep Den Haan), terwijl ze enorm hebben geïnvesteerd in veilig kunnen werken: open deze sectoren zo snel mogelijk.

Met de omikronvariant die relatief mild lijkt te zijn, vraagt Hijink (SP) zich af of nu het moment is om het coronavirus als andere infectieziekten te gaan bestrijden, met minder ingrijpende maatregelen.

"De pleister zou er in één keer af moeten" in plaats van de meest sombere verwachting als maatstaf te nemen, zegt Pouw (JA21): open de samenleving weer, met inachtneming van de basismaatregelen. De enige juiste maatregel is het afschaffen van alle coronamaatregelen, vindt Van Meijeren (FVD).

Ons doel is om de maatschappij gecontroleerd open te laten gaan, zegt minister Kuipers. Maar het valt niet te voorspellen wat voor variant er na omikron komt. Het kabinet wil begin februari een herijking voor de korte termijn presenteren. Eind februari komt er dan een stuk voor de middellange termijn. Een beleidsagenda pandemische paraatheid verschijnt later.

De Kamer stemt op 25 januari over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: