Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus

14 juli 2021, debat –De Kamer debatteert met minister-president Rutte, minister De Jonge (Volksgezondheid) en minister Van Ark (Medische Zorg) over het coronabeleid.

Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen, waarover de Kamer op 24 juni debatteerde, stijgt het aantal besmettingen snel. Op een persconferentie van 9 juli maakten Rutte en De Jonge bekend dat een aantal versoepelingen wordt teruggedraaid. We hebben het gedrag onderschat en de mate waarin we de risico's konden beperken overschat, zegt Rutte.

Verantwoordelijkheid

Goed dat de persconferentie drie dagen later werd gevolgd door excuses, zegt Paternotte (D66), want er zijn "forse misrekeningen" gemaakt. Het kabinet heeft doelbewust te grote risico's genomen, betoogt Kuiken (PvdA).

Van den Berg (CDA) ziet een collectieve verantwoordelijkheid: ook het OMT en de Tweede Kamer waren te optimistisch. Voor Van der Staaij (SGP) weegt leren zwaarder dan excuseren. Hij waarschuwt tegen "blinde paniek als het virus zich niet beweegt binnen de parameters van de laatste persconferentie".

Aanpak

Waarom volgt het kabinet niet gewoon het hele OMT-advies, vraagt Bikker (ChristenUnie): maximaal acht mensen thuis, de horeca om 22.00 uur dicht en zo veel mogelijk thuiswerken? Als er toch niet naar hen geluisterd wordt, heeft het weinig zin om doorlopend zo veel deskundigen te raadplegen, vindt Den Haan (Fractie Den Haan).

Het beleid waarin gestuurd is op ziekenhuiscapaciteit "heeft ons veel zieken en doden gekost", zegt Simons (BIJ1). Zij wil een andere aanpak waarin het virus zo snel mogelijk wordt ingedamd.

Rutte wijst erop dat het kabinet nog nooit een OMT-advies een-op-een heeft overgenomen. Het gaat volgens hem altijd om het gewogen gemiddelde van alle adviezen. Het kabinet wil zijn strategie handhaven: beschermen van de zorg, beschermen van de kwetsbaren en zicht houden op de verspreiding van het virus. Overigens is de premier bereid om het thuiswerkadvies weer aan te scherpen.

Gündoğan (Volt) wijst erop dat de combinatie van maatregelen en vaccinaties noodzakelijk blijft. Zij wil een effectieve aanpak van desinformatie, want daardoor blijft de vaccinatiebereidheid bij specifieke groepen achter. De Jonge benadrukt dat op alle mogelijke manieren wordt gewerkt aan het vergroten van de vaccinatiebereidheid.

Evenementen

Het terugdraaien van de versoepelingen is "een immense dreun" voor de evenementensector, zegt De Vries (VVD). Zij wil de maximumvergoeding voor die sector verhogen. Er moet een volledige vergoeding van de schade komen, vindt Hijink (SP), van dorpsfeest tot aan Lowlands. Rutte zegt toe de ontwikkelingen in deze sector goed in de gaten te houden om te bekijken of meer steun nodig is.

Testen voor toegang

Testen voor toegang biedt "een gevaarlijke vorm van schijnveiligheid", zegt Van Esch (PvdD). Al in de pilots was volgens Kuzu (DENK) duidelijk dat testen onvoldoende zekerheid biedt.

Maar De Jonge wil graag blijven werken met toegangstesten. Hij wil het systeem tijdelijk alleen in de cultuur en de sport gebruiken. De ervaringen daarmee wil hij voorleggen aan het OMT en betrekken bij de besluitvorming van 13 augustus. De manier waarop het systeem in de afgelopen twee weekends is toegepast, is niet voor herhaling vatbaar, aldus de minister.

Ventilatie

Opnieuw zijn mensen besmet geraakt omdat niemand het over ventilatie heeft, zegt Wilders (PVV). Hij vindt dat het kabinet ventilatie tot topprioriteit moet maken. Westerveld (GroenLinks) wil dat het geld voor goede ventilatie op scholen niet pas volgend jaar beschikbaar komt.

Ventilatie of eigenlijk het zorgen voor frisse lucht wordt het vierde punt naast handen wassen, afstand houden en testen bij klachten, reageert de premier. Hij zegt toe dat hij zal uitzoeken in hoeverre geld voor ventilatie op scholen voor volgende jaren naar voren kan worden gehaald.

Het moet anders

Van der Plas (BBB) vraagt zich af hoever Nederland moet gaan in de coronabestrijding. Zij wijst op de schade die optreedt door de maatregelen, zowel economisch als mentaal. Een andere aanpak is nodig, vindt ook Pouw (JA21), want een streven naar nul covidbesmettingen is onrealistisch.

Het aantal besmettingen neemt toe maar dat zegt niets, meent Van Haga (Groep Van Haga). De kabinetsaanpak van "de stevige griep", waardoor mensen en bedrijven in hun vrijheid worden beknot, noemt hij misdadig.

Van Meijeren (FVD) ziet een tendens dat almaar meer activiteiten en ruimtes alleen toegankelijk zijn voor gevaccineerden. Hij spreekt van "medische apartheid".

De Kamer stemt aansluitend aan het debat over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook