Debat over de inzet van personeel in verpleeghuizen

29 september 2022, debat – Een rapport over verpleeghuizen is aanleiding voor een debat met minister Helder (Langdurige Zorg) over financiering en personeelstekorten.

In vierenhalf jaar bezocht de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) alle 649 verpleeghuizen in Nederland. Op basis daarvan verscheen het rapport De verpleeghuiszorg in beeld 2017-2021. Hierin wordt aandacht besteed aan personeelsbezetting, kwaliteit, veiligheid en persoonsgerichte zorg. Een van de bevindingen is dat een derde van de verpleeghuizen te weinig en te weinig deskundig personeel inzet.

Personeelstekorten

Gezien de personeelstekorten is het niet zinvol om vast te blijven houden aan de personeelsnorm van twee zorgverleners op acht cliënten, betoogt Van Beukering (D66). Bevers (VVD) pleit in plaats daarvan voor een integrale aanpak: arbeidsbesparende innovaties, slim organiseren van zorg, meer professionele zeggenschap van personeel, een goede match tussen opleiding en werkvloer en het waarderen van vrijwilligers.

Tienduizenden mensen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben, benadrukt Ellemeet (GroenLinks): de wachtlijsten worden steeds langer. Zorginstellingen moeten volgens haar de ruimte krijgen om geld dat beschikbaar is voor de kwaliteit, slimmer in te zetten.

Gepassioneerde zorgmedewerkers doen er alles aan om goede zorg te leveren, zegt Den Haan (Fractie Den Haan), maar personeelstekorten maken dat steeds lastiger. Het zorgpersoneel moet volgens haar de waardering krijgen die het verdient. Regel dat de salarissen de hoge inflatie bijhouden, vraagt Mohandis (PvdA), zodat medewerkers niet om financiële redenen de zorg verlaten.

De regering wil de salarissen in de zorg laten meestijgen met de marktlonen, zegt minister Helder. De gebeurt via de zogenaamde Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (OVA).

Verhoging van de salarissen is nodig, vindt ook Van der Plas (BBB). Daarnaast denkt ze dat meer geld voor de thuiszorg de instroom van de verpleeghuizen kan beperken. Minister Helder wijst in dat verband op het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO).

Bezuiniging

Het is een grof schandaal dat de regering 400 miljoen bezuinigt op de verpleeghuiszorg, stelt Hijink (SP). Hierdoor verdwijnt de ziel uit de zorg. Heeft de minister überhaupt wel de bevoegdheid om de personeelsnorm af te schaffen?

De sector gaat zelf over het kwaliteitskader, erkent minister Helder. Maar zij verwacht dat het "doorontwikkelen" daarvan leidt tot het anders inrichten van de werkprocessen. De krappe arbeidsmarkt en de stijgende zorgvraag maken het sowieso noodzakelijk om zaken op een andere manier te organiseren.

De alleroudsten zitten weer in de hoek waar de klappen vallen, stelt Agema (PVV) vast. Nadat er eerder extra geld was gekomen voor de verpleeghuizen, is de politieke wind weer gedraaid. Daardoor staan er straks minder mensen aan het bed.

Het is niet waar dat we ongelofelijk hard bezuinigen, benadrukt minister Helder: de kwaliteit gaat mij ter harte. Er komt nog steeds extra geld en personeel bij, het is minder meer. Zo wordt een beperkte besparing ingeboekt.

Mensen centraal

In zorginstellingen moeten niet de protocollen maar de mensen centraal staan, vindt Pouw (JA21). Op basis van het IGJ-rapport stelt zij vast dat dit in een kwart van de verpleeghuizen helaas niet het geval is.

Minister Helder streeft naar het terugdringen van de bureaucratie. Dit gebeurt onder andere met het programma [Ont]Regel de Zorg. Daarnaast moeten zorgaanbieders ook zelf aan de slag met het tegengaan van administratieve rompslomp.

De Kamer stemt op 5 oktober over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: