Debat over de gevolgen van de coronacrisis op LNV-terrein
11 juni 2020, wetsvoorstel - De Kamer debatteert over de gevolgen van de coronacrisis op het beleidsterrein van minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en de steunmaatregelen die de minister heeft getroffen.
Veel boeren en tuinders hebben financiƫle tegenslag door de verminderde vraag naar hun producten. Daarom verruimt minister Schouten een landbouwkredietregeling en stelt ze die ook open voor de visserij. Verder treft de minister steunmaatregelen voor de (friet)aardappelsector en de sierteelt, en breidt zij de subsidieregeling voor de sanering van varkenshouderijen uit.
Het steunpakket krijgt veel bijval in de Kamer. Futselaar (SP) geeft er wel een waarschuwing bij: de overheidssteun is eindig, en de dalende prijzen zullen niet geheel door de overheid kunnen worden gecompenseerd.
Sierteelt en aardappelsector
Weverling (VVD) prijst de "razendsnelle steun" van het kabinet voor onder meer de sierteeltsector. De Groot (D66) begrijpt de haast, maar wil wel dat de minister bij eventuele volgende steunpakketten duurzaamheidseisen gaat stellen. Met dit pakket wilden we snel de eerste nood lenigen, reageert Schouten, en daarom zijn er geen voorwaarden gesteld.
Goed dat de (friet)aardappelsector is ondersteund, zegt Bisschop (SGP), maar hij vreest wel dat de problemen daar langdurig zullen zijn. Hij vraagt aandacht voor andere tuinbouwsectoren die door de crisis te maken hebben met lage prijzen.
Bromet (GroenLinks) merkt dat supermarkten buitenlandse aardappelen verkopen, terwijl Nederlandse boeren hun producten niet kwijt kunnen. Wat kunnen we hiertegen doen? Pak oneerlijke handelsafspraken aan, bepleit Geurts (CDA). De minister wijst erop dat bijvoorbeeld supermarkten worden gestimuleerd om Nederlandse producten te verkopen. We zetten zo veel mogelijk in op de korte keten, aldus Schouten.
Visserij
Het is belangrijk dat de visserijsector een langetermijnperspectief wordt geboden, vindt Weverling (VVD). Madlener (PVV) sluit zich daarbij aan en is benieuwd naar de verhouding tussen de Europese en de Nederlandse steun voor de visserij. Ouwehand (PvdD) bepleit een aanpak van vervuiling en overbevissing.
Weerbaarheid
De Nederlandse landbouw blijkt kwetsbaar door monocultuur, exportgerichtheid en intensieve veehouderij, constateert De Groot (D66). Die kwetsbaarheden moeten worden aangepakt, vindt Bromet (GroenLinks), om Nederland een leidende rol te kunnen laten spelen in de overgang naar een duurzame kringlooplandbouw.
We moeten strategisch nadenken over onze voedselvoorziening, benadrukt Geurts (CDA). Tijdens de crisis zag hij overigens wel degelijk een weerbare sector, met boeren die effectief zochten naar nieuwe manieren om hun producten te verkopen.
Fokbeperking
Door de coronacrisis en de problemen in slachthuizen wordt er minder vlees verkocht. Daardoor kunnen stallen overvol raken. Ouwehand (PvdD) wil de minister de wettelijke mogelijkheid geven om een fokbeperking in te stellen vanwege "dreigend excessief dierenleed". Die norm is te open, vindt de minister. Zij vindt Ouwehands voorstel niet proportioneel.
De Kamer stemt op 16 juni over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct