Debat over de financiële compensatie voor Q-koortspatiënten

12 maart 2019, debat - De Kamer kruist de degens met minister Bruins (Medische Zorg) over de toekenning van een tegemoetkoming aan slachtoffers en nabestaanden van de Q-koortsepidemie.

Na lokale uitbraken op geitenboerderijen heeft van 2007 tot 2011 in Nederland een Q-koortsepidemie gewoed die tienduizenden mensen ziek en soms chronisch ziek heeft gemaakt. Bijna honderd mensen zijn eraan overleden. Het kabinet stelt nu een tegemoetkoming van maximaal 15.000 euro beschikbaar voor patiënten en nabestaanden.

Minister Bruins zegt mee te voelen met de angst, de onzekerheid en het verdriet van nabestaanden en mensen met chronische Q-koorts. De tegemoetkoming van 15.000 euro moet worden gezien als een gebaar van erkenning, benadrukt hij, en niet als schadevergoeding of compensatie.

Hoogte van de tegemoetkoming

De financiële belangen van geitenboeren zijn boven de gezondheidsbelangen gegaan, meent Van Gerven (SP). Hij verwijst naar de compensatie van 60 miljoen euro voor de getroffen boerenbedrijven, terwijl de Q-koortspatiënten volgens hem "een fooi" krijgen. En daar hebben ze bovendien acht jaar op moeten wachten, voegt Agema (PVV) toe.

Het leed van patiënten en nabestaanden is niet in geld uit te drukken, zegt Van Brenk (50PLUS), maar het compensatiebedrag "steekt schril af" tegen wat patiënten en nabestaanden hebben moeten doorstaan. De vergoeding moet proportioneel zijn ten opzichte van de geleden schade, vindt Moorlag (PvdA). Hij bepleit "compassie, solidariteit en fatsoen".

De tegemoetkoming aan slachtoffers en nabestaanden moet nu snel en zonder drempels worden uitgekeerd, vindt Arno Rutte (VVD). Bruins zegt toe dat de aanvragen voor de tegemoetkoming zo snel mogelijk worden afgehandeld. De uitkering zal niet leiden tot stopzetting of verlaging van eventuele bijstandsuitkeringen en toeslagen.

Doelgroep

Raemakers (D66) en Van den Berg (CDA) vragen waarom de tegemoetkoming alleen bedoeld is voor mensen die tussen 1 januari 2007 en 31 december 2011 ziek zijn geworden. Het zou "heel zuur" zijn als mensen die eerder of later Q-koorts hebben gekregen buiten de regeling vallen, vindt ook Dik (ChristenUnie).

De tegemoetkoming is alleen bedoeld voor mensen die tijdens de epidemie ziek zijn geworden, zegt de minister. Patiënten die eerder een verkeerde diagnose hebben gekregen en nu toch Q-koorts blijken te hebben, kunnen volgens Bruins alsnog een aanvraag doen voor de tegemoetkoming, mits hun ziekte gerelateerd kan worden aan de epidemie.

Kennis

Van den Berg (CDA) vraagt aandacht voor de rol van UWV en van gemeenten bij de Wet maatschappelijke ondersteuning. De kennis over Q-koorts schiet volgens haar soms tekort, waardoor aanvragen voor zorg en ondersteuning vaak moeizaam verlopen. De minister zegt dat hij de gemeenten in een brief nog eens heeft gewezen op de kennis die aanwezig is bij expertisecentrum Q-support.

Nieuwe patiënten moeten direct de juiste behandeling krijgen, betoogt Arno Rutte (VVD), en daarom moet het onderzoek naar Q-koorts doorgaan. Dat zal ook gebeuren, reageert Bruins. Hij maakt onder meer middelen vrij voor onderzoek naar het Q-koortsvermoeidheidssyndroom bij kinderen en jongeren.

Oorzaak

Verwoestende dierziekten verdwijnen niet als wij niets doen aan de intensieve veehouderij, zegt Van Kooten (PvdD). Zij wil een stop op het bouwen en uitbreiden van geitenstallen. Ook Ellemeet (GroenLinks) benadrukt dat de kans op overdracht van dierziekten op de mens wordt vergroot door megastallen en de grote veedichtheid in sommige gebieden. Agema (PVV) vraagt zich af welke waarborgen er zijn dat Nederland Q-koortsvrij blijft.

De Kamer stemt op 19 maart over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist