Debat over de Europese top van 24 en 25 juni 2021
22 juni 2021, debat - De Europese regeringsleiders komen op 24 en 25 juni weer bijeen. De Kamer spreekt met premier Rutte over zijn inzet op die top.
Tijdens de komende bijeenkomst van Europese regeringsleiders zal een groot aantal onderwerpen worden besproken. De woordvoerders bevragen de minister-president over de bijdrage die hij aan de discussie wil leveren.
Europese waarden
De Hongaarse wet tegen het vertonen en promoten van homoseksualiteit is verwerpelijk, vindt Van Dijk (SP). Hoe kunnen we voorkomen dat het land doorgaat met het uithollen van de Europese waardegemeenschap? Segers (ChristenUnie) vraagt waar de Europese Unie een streep trekt bij de verdediging van haar waarden, ook inzake Rusland en Turkije.
Wij moeten waakzaam zijn, zegt Van der Lee (GroenLinks). Hij wijst op de schending van de rechtsstaat in Hongarije en Polen en steunt de oproep van Europese privacyautoriteiten om geheel te stoppen met het gebruik van systemen voor herkenning van gezichten en andere biometrische kenmerken in de openbare ruimte.
Van alle instrumenten die de EU ter beschikking staan om Hongarije tot de orde te roepen, is een procedure bij het Europese Hof het kansrijkst, schat de premier in. Hij wijst erop dat Nederland zeer actief is bij het agenderen van rechtsstaatprincipes. Het vervult hem soms met schaamte dat kandidaat-lidstaten aan allerlei voorwaarden moeten voldoen, terwijl volwaardige lidstaten die voorwaarden met voeten treden.
Waar haalt onze premier het lef vandaan om met een belerend vingertje te wijzen naar landen als Hongarije en Rusland, vraagt Van Houwelingen (FVD) zich af, verwijzend naar misstanden in Nederland.
Migratie
Kamminga (VVD) bepleit een effectieve Europese aanpak van de migratie met fatsoenlijke opvang in de regio. Kunnen we Europese steun afhankelijk maken van de bereidheid van landen om daarover afspraken te maken? Piri (PvdA) wil weten of er schot zit in het nieuwe EU-migratiepact. De stem van de EU wordt ongeloofwaardig als lidstaten bootjes met migranten terugduwen naar zee, vindt Dassen (Volt).
Een totale standstill. Rutte verwacht op de komende top geen wezenlijke voortgang op het migratiedossier. Hij voelt niet voor steun aan lidstaten die klagen over migratiedruk terwijl zij "poreuze buitengrenzen" hebben. Een herverdeling van migranten over Europa kan alleen met strenge buitengrenscontrole, aldus de premier.
Migratiestromen kunnen verkleind worden als Nederlandse boeren en tuinders volop kunnen blijven produceren en hun kennis van voedselproductie kunnen verspreiden, meent Van der Plas (BBB).
Herstelfonds
Eppink (JA21) constateert dat Nederland in een transferunie is terechtgekomen. Hij dringt erop aan dat het Europese coronaherstelfonds een eenmalige zaak is en scherp gecontroleerd wordt. Het economisch herstel moet permanent worden gemaakt, zegt Amhaouch (CDA), door te investeren in de juiste sectoren en "Europese kampioenen" te versterken.
Is het Herstelfonds nog wel zinvol, vraagt Bisschop (SGP), verwijzend naar het krachtige economische herstel dat zich reeds aftekent. Maeijer (PVV) ergert zich eraan dat met het Herstelfonds opnieuw "onze miljarden worden herverdeeld over Europa".
Voor oververhitting van de economie door het Herstelfonds is Rutte niet bang. Hij wijst erop dat het fonds eenmalig is en dat het nadrukkelijk gericht is op hervormingen, zodat landen een volgende crisis beter aankunnen.
Corona
Er is veel onduidelijk over het coronareisbeleid van de verschillende lidstaten, constateert Sjoerdsma (D66). Hij bepleit meer eenheid en in ieder geval duidelijke informatie. Kuzu (DENK) hekelt de "schamele 100 miljoen doses" die de EU beschikbaar heeft gesteld voor arme landen.
Zeer teleurstellend. Dat is Ruttes oordeel over het gebrek aan coherente afspraken in EU-verband over de reisrestricties. Overigens wijst hij erop dat de EU met ruim 3 miljard bijdraagt aan COVAX, het initiatief dat moet voorkomen dat er voor arme landen onvoldoende vaccins beschikbaar zijn.
De Kamer stemt op 23 juni over de tijdens het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct