Debat over de Europese top van 10 april 2019
10 april 2019, debat - Groot-Brittannië wil het besluit over brexit langer uitstellen. De Kamer bespreekt met minister Blok (Buitenlandse Zaken) de Nederlandse inzet bij de Europese Raad over het Britse verzoek.
Brexit was al eerder uitgesteld van 29 maart naar 12 april. Het Lagerhuis heeft echter nog steeds geen besluit kunnen nemen. Een komedie die dreigt uit te lopen op een tragedie, zo typeert Bisschop (SGP) de gebeurtenissen in het Britse parlement.
Premier May heeft opnieuw om uitstel gevraagd, dit keer tot 30 juni. De andere EU-landen besluiten hierover vandaag op een extra Europese Raad.
Europese verkiezingen
Als brexit niet voor 22 mei is geregeld, moet het Verenigd Koninkrijk meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Verschillende woordvoerders vinden dat onwenselijk.
Het is verre van ideaal dat Groot-Brittannië meedoet aan de Europese verkiezingen terwijl het al bij de uitgang staat, vindt Van Ojik (GroenLinks). Zijn er echt geen andere opties? Deelname aan de verkiezingen is volgens minister Blok verplicht op grond van Verdrag betreffende de Europese Unie.
Het kleine beetje geloofwaardigheid dat er nog is, betoogt Maeijer (PVV), wordt volslagen om zeep geholpen door het Verenigd Koninkrijk mee te laten doen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Het is volgens haar een truc om van uitstel afstel te maken.
Langer uitstel?
Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, heeft gepleit voor een "flextension", een flexibel uitstel van brexit tot het eind van het jaar of langer. Veel woordvoerders vinden dat een verstandig voorstel.
-
Asscher (PvdA): de EU moet uitstel verlenen zonder voorwaarden
-
Van Rooijen (50PLUS): telkens een kort uitstel geven is ongeloofwaardig
-
Verhoeven (D66) en Omtzigt (CDA): een ruimhartig uitstel kan helpen een no-dealbrexit te voorkomen
-
Drost (ChristenUnie): een langer uitstel geeft rust in de Britse politiek en dat is in het Nederlands belang
-
Mulder (VVD): Conservatieven en Labour moeten de ruimte krijgen om met iets te komen
Nederland staat open voor een langer uitstel, zegt minister Blok. Het Verenigd Koninkrijk moet dan wel duidelijk maken waarvoor men dat zal gebruiken. Leijten (SP) vindt dat dan het onderhandelingsakkoord over de uittreding opengebroken moet kunnen worden.
De Kamer stemt aansluitend op het debat over de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist