Debat over de Europese top op 24 en 25 mei 2021

19 mei 2021, debat - De Kamer spreekt met premier Rutte over de Nederlandse inzet voor de Europese top van 24 en 25 mei 2021.

Er staan diverse zaken op de agenda van de Europese top, bijvoorbeeld de aanpak van de coronacrisis en de relatie met Rusland. Maar in het debat met premier Rutte gaat het vooral over een onderwerp dat niet geagendeerd is op de top: het Palestijns-Israëlische conflict.

Israël en Palestijnen

Alle woordvoerders vragen aandacht voor het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden. De Roon (PVV) en Bisschop (SGP) steunen het zelfverdedigingsrecht van Israël. Ook volgens Segers (ChristenUnie) staat Israël als veilige plek voor Joden op het spel. Maar als sterkste partij heeft Israël juist de grootste verantwoordelijkheid in dit conflict, vinden Van der Lee (GroenLinks) en Piri (PvdA).

Kuzu (DENK) en Simons (BIJ1) zijn van mening dat Israël zich schuldig maakt aan systematische schendingen van mensenrechten. Van Dijk (SP) wil dat de EU meer druk uitoefent op Israël, zodat het geweld en de annexatie van Palestijns gebied stoppen.

Sjoerdsma (D66) merkt op dat uit de discussie in de Kamer wel blijkt hoe ingewikkeld de kwestie is. Hoe dan ook is het essentieel dat er snel een staakt-het-vuren komt, zegt hij. En daarna moet de EU proberen om de partijen aan tafel te krijgen om stappen naar vrede te zetten, vult Amhaouch (CDA) aan.

Rutte schetst dat de Nederlandse regering zich ten doel stelt te voorkomen dat zij wordt gezien als pro-Israël of pro-Palestijns. Op die manier wil hij een rol kunnen houden in het conflict en hopelijk bijdragen aan een oplossing.

Corona

Om in de zomer te kunnen reizen, wil Europa een soort coronapaspoort invoeren, het zogenoemde Digital Green Certificate. Daar is niet iedereen voorstander van. Volgens Bisschop (SGP) en Kerseboom (FVD) leidt dat bijvoorbeeld tot vaccinatiedrang. Rutte vindt van niet, omdat je ook met een negatieve test kunt reizen.

Maar als je kunt reizen met een testuitslag, dan zou die test wel gratis moeten zijn, vindt Van Dijk (SP). Zeker voor jongeren moet dit geen drempel worden, vinden Van der Lee (GroenLinks) en Sjoerdsma (D66), want juist zij worden als laatste gevaccineerd. Maar Kamminga (VVD) wil dat daar nog geen concluderende uitspraken over gedaan worden, omdat je mensen niet blij moet maken met een dode mus.

Zo'n coronapaspoort is minder noodzakelijk als het vaccineren van iedereen ter wereld topprioriteit wordt, constateren onder anderen Piri (PvdA), Segers (ChristenUnie) en Dassen (Volt). Om het vaccineren te versnellen, pleiten zij voor het vrijgeven of kopen van de patenten op de vaccinaties.

Rusland

De relatie tussen de EU en Rusland bevindt zich op een dieptepunt, stelt Sjoerdsma (D66) vast. Nu de relatie "bekoeld en complex" is geworden, moet de EU zich volgens Amhaouch (CDA) richten op het steunen van het maatschappelijk middenveld in Rusland. Rutte beaamt dat dit van belang is en benadrukt dat er al diverse initiatieven lopen.

Klimaat

Nederland bungelt onderaan de klimaatlijstjes, stelt Teunissen (PvdD). Zij vraagt om maatregelen die er juist voor zorgen dat we bij de Europese koplopers in het klimaatbeleid gaan horen, zoals het afbouwen van de intensieve veehouderij. Ook Dassen (Volt) zou willen dat het sneller gaat. Wat hem betreft is Europa al in 2040 klimaatneutraal.

Vrije kwesties

Door de afspraken die gemaakt worden binnen coalities, vloeit er steeds meer macht naar Brussel, betoogt Eppink (JA21), terwijl een meerderheid van de Kamer dat eigenlijk niet wil. Hij pleit er daarom voor om van EU-onderwerpen vrije kwesties te maken.

De Kamer stemt op 20 mei over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: