Debat over de Europese top en de brexit

28 maart 2019, debat - De Kamer blikt met premier Rutte terug op de Europese Raad van 21 en 22 maart. Het verloop van de brexit staat daarbij centraal, maar ook andere zaken komen aan bod.

Komt er een harde of een zachte brexit? Gaat het Britse Lagerhuis alsnog akkoord met de deal die premier May met de EU heeft gesloten? Komen er nieuwe verkiezingen of een tweede referendum over het vertrek van Groot-Brittanniƫ? De brexitdeadline van 29 maart is met twee weken verschoven, maar de uitkomst van het proces blijft onzeker.

Laat uitstel geen afstel worden, is de hoop van Maeijer (PVV). Zij wil dat de wens van de Britten om de EU te verlaten wordt gerespecteerd. Het is volgens haar een voorbeeld dat Nederland zou moeten volgen.

Voorbereiding op brexit

We moeten nu inzetten op een zachte brexit, betoogt Drost (ChristenUnie). Indien nodig moet de EU volgens Verhoeven (D66) ruimte bieden voor langer uitstel. Laten we zien waar het Verenigd Koninkrijk mee komt, zegt Mulder (VVD), en ons ondertussen voorbereiden op een no-dealbrexit. De Britten moeten nu zeggen wat ze willen, vindt ook premier Rutte.

Is Nederland wel voldoende voorbereid op een harde brexit? Woordvoerders vragen aandacht voor problemen die kunnen ontstaan en suggereren voorzorgsmaatregelen.

  • Omtzigt (CDA): zorg voor een keurpunt voor vee en landbouwproducten, regel certificaten voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen en borg de samenwerking bij politie en justitie
  • Van Raan (PvdD): stel een fokverbod of -beperking in om noodslachtingen door wegvallende export te voorkomen
  • Asscher (PvdA): creĆ«er een Europees fonds voor deeltijd-WW en noodkredieten, zodat werknemers niet hun baan kwijtraken

China

Naast de brexit kwam op de Europese top ook de relatie met China aan de orde. Het is belangrijk dat EU-landen een eenheid vormen bij onderwerpen als mensenrechten, investeringen in infrastructuur en de aanleg van 5G-netwerken, betoogt Buitenweg (GroenLinks). Maar de praktijk lijkt volgens haar anders.

Er spelen grote vraagstukken in de relatie met China, erkent de premier. Landen kunnen bilaterale afspraken maken met China, maar handelsverdragen zijn een verantwoordelijkheid van de EU. Hij benadrukt dat Nederland mensenrechten consequent aan de orde stelt.

WW-export

Een groot aantal EU-lidstaten wil het meenemen van WW-uitkeringen naar een ander land makkelijker maken. Nederland moet daarmee niet akkoord gaan, vinden Leijten (SP) en Van Rooijen (50PLUS), en aan de noodrem trekken.

In de ogen van premier Rutte is het niet wenselijk om bij dit onderwerp de noodremprocedure te gebruiken.

Aansluitend op het debat verwerpt de Kamer de motie van Leijten over de noodremprocedure. Op 2 april wordt gestemd over de overige moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist