Debat over de Europese top

15 oktober 2019, debat - De Kamer spreekt met premier Rutte over de Europese top die op 17 en 18 oktober zal worden gehouden.

Wat moet de inzet van de Nederlandse regering zijn op de komende Europese top? De woordvoerders geven de premier hun prioriteiten voor de Brusselse bijeenkomst mee.

We zitten niet in de meest gelukkige periode van Europese samenwerking, meent Asscher (PvdA). Hij vraagt grote inspanningen om tot echt gemeenschappelijke standpunten te komen om bescherming en zekerheid aan de inwoners te bieden.

Omtzigt (CDA) wil maximale transparantie. Daarbij trekken we aan dezelfde kant van het touw, reageert Rutte. Hij wijst erop dat de Europese Raad in de openbaarheid vergadert over wetgeving. Nederland pleit daarnaast voor een openbare database die inzicht biedt in de Europese wetten waaraan wordt gewerkt.

Strategie en financiën

Wat is de inzet van de regering in de onderhandelingen over de nieuwe Europese begroting? Leijten (SP) vraagt om een bezinning op het formuleren van nieuwe doelen in de Europese Strategische Agenda: bekijk goed op welke wijze de inwoners profiteren van de huidige Europese Unie en van eventuele nieuwe prioriteiten.

Maeijer (PVV) bepleit een forse verlaging van de Nederlandse afdracht aan de EU. We moeten niet focussen op de hoogte van de afdracht, maar inzetten op een modernisering van de begroting met de juiste prioriteiten, vindt Verhoeven (D66).

Nederland wil een beheerste uitgavenontwikkeling, een modernisering en een "eerlijke nettopositie", betoogt Rutte. Hij wijst erop dat ernaar wordt gestreefd om 40% van het budget voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid te besteden aan klimaatgerichte maatregelen.

Turkije

Turkije valt een buurland binnen en dreigt in een rechtstreeks militair conflict met Rusland te geraken, zegt Omtzigt (CDA). Hij vraagt om "snoeiharde sancties" tegen het land. Ook Van der Graaf (ChristenUnie) bepleit een "steviger stap" met passende sancties. Wordt ook gedacht aan het stopzetten van de pretoetredingssteun voor Turkije?

Er is helaas te weinig Europese eensgezindheid om steviger maatregelen tegen Turkije te nemen, zegt de premier. Voor het stopzetten van de pretoetredingssteun aan het land is volgens hem geen meerderheid te vinden. Hij benadrukt dat intensief overleg wordt gevoerd over IS'ers die mogelijk door de Turkse inval kunnen ontsnappen.

Brexit

Alle woordvoerders vragen om meer duidelijkheid over de stand van zaken rond de brexit. Vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zonder deal is een stap in het duister, zegt Verhoeven (D66), maar uitstel op uitstel vindt hij ook onwenselijk. Is Nederland voldoende voorbereid op een no-deal?

Van Otterloo (50PLUS) vraagt aandacht voor de belangen van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en Britse burgers in de EU. Asscher (PvdA) roept de premier op om Nederlandse bedrijven en werknemers te beschermen.

Als de Britten opnieuw om uitstel vragen, moet Europa dat ruimhartig verlenen, vindt Mulder (VVD). Dat geeft het Verenigd Koninkrijk namelijk tijd voor een nieuw referendum en voor verkiezingen. Een eventueel Brits verzoek om uitstel bekijken we positief, reageert Rutte, mits er gunstige gevolgen van worden verwacht. De situatie is minder hopeloos dan twee weken geleden, voegt hij toe.

Albanië en Noord-Macedonië

Toetredingsonderhandelingen met Albanië en Noord-Macedonië zouden de Europese Unie belangrijke invloed geven op het proces van democratisering in die landen, menen Van Ojik (GroenLinks) en Verhoeven (D66). Waarom keert de regering zich tegen het starten met zulke onderhandelingen? Noord-Macedonië is stukken verder dan Albanië, maar beide landen hebben nog huiswerk te doen, antwoordt Rutte.

De Kamer stemt op 16 oktober over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist