Debat over centraliseren tolkvoorzieningen auditief beperkten
7 maart 2019, wetsvoorstel - De Kamer bespreekt de wet van minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) die onder andere de tolkvoorzieningen voor doven en slechthorenden landelijk gaat regelen.
De tolkvoorziening is een regeling voor doven en slechthorenden. Zij kunnen een aantal uur per jaar gratis gebruikmaken van een gebarentaaltolk of een schrijftolk. Bijvoorbeeld op het werk, tijdens hun opleiding of in privésituaties, zoals bij ziekenhuisbezoek of een familiefeest.
Een tolk is ongelooflijk belangrijk, want die zorgt ervoor dat mensen mee kunnen doen, zeggen Bergkamp (D66) en Kerstens (PvdA). Net als de overige woordvoerders zijn ze blij dat met deze wet tolkvoorzieningen centraal geregeld gaan worden, en niet meer door de gemeenten. Er zijn nog wel vragen over de uitvoering.
UWV
Het UWV moet de tolkenregeling gaan uitvoeren. Hijink (SP) verwoordt de zorgen van veel mensen die afhankelijk zijn van een tolk: is deze taak wel in goede handen bij het UWV? Ook Agema (PVV) vraagt zich af of het UWV dit wel aankan.
Kerstens (PvdA) begrijpt de scepsis wel, maar heeft een suggestie voor het UWV om het vertrouwen te vergroten: pak een rol bij het bevorderen dat doven en slechthorenden kunnen meedoen op de arbeidsmarkt.
Volgens minister De Jonge is het UWV de meest logische instelling om deze taak uit te voeren, omdat die dat voor een deel al doet. Peters (CDA) en Tielen (VVD) vragen de minister om in ieder geval goed de vinger aan de pols te houden.
Keuzevrijheid
Behouden mensen wel hun keuzevrijheid als ze een tolk nodig hebben? Volgens Bergkamp (D66) werkt het huidige zogenaamde prikbord van Tolknet goed om een match te vinden, maar onder de nieuwe wet wordt reisafstand een belangrijk criterium.
De minister vindt reisafstand een goed criterium, maar begrijpt ook dat er wel een klik moet zijn met de tolk. Hij zegt toe hierover te zullen spreken met de belangenorganisaties.
Vertrouwenspersoon jeugdzorg
Met deze wet wordt ook een andere gemeentelijke voorziening gecentraliseerd, namelijk de vertrouwenspersoon in de jeugdzorg. Westerveld (GroenLinks) vreest dat de vertrouwenspersonen daardoor hun onafhankelijkheid verliezen en minder goed toegankelijk zullen zijn voor kinderen.
Volgens de minister is de toegang tot de vertrouwenspersoon wettelijk op zich goed geregeld, maar is het wel verspreid over verschillende bepalingen. Hij biedt aan dat zijn ministerie samen met Westerveld kijkt naar een mogelijke wetswijziging om het op één plek te krijgen.
Tielen (VVD) vermoedt dat een groot deel van de jongeren en ouders niet eens weet dat zij een vertrouwenspersoon kunnen benaderen, terwijl dat toch heel belangrijk voor hen kan zijn. De Jonge zegt toe dit te zullen bekijken, want ook hij vindt dat toegang tot de vertrouwenspersoon echt gewaarborgd moet zijn.
De Kamer stemt op 12 maart over het wetsvoorstel en de ingediende motie.
Zie ook
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
-
Kijk debatten terug via Debat Gemist