Debat over aanpassing van de Wet dieren

21 april 2021, wetsvoorstel – Vanwege de nieuwe Europese diergezondheidsverordening moet de Nederlandse Wet dieren aangepast worden. De Kamer spreekt hierover met minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

De regels uit de Europese verordening worden in de Wet dieren verwerkt, zodat ze ook in Nederland wettelijk zijn vastgelegd. Schouten legt uit dat de verordening vooral gaat over diergezondheid. Dierziekten houden zich immers niet aan landsgrenzen, dus Europese afspraken zijn van belang.

Deze wet lijkt misschien een Europees moetje, zegt Van Campen (VVD), maar hij gaat wel degelijk ergens over: het voorkomen en bestrijden van besmettelijke dierziekten en het beschermen van de volksgezondheid.

Vaccinaties

Als er een dierziekte uitbreekt, kan vaccinatie soms voorkomen dat dieren moeten worden geruimd. Ook daarover staan bepalingen in de verordening. Maar dan moet een veehouder daarna nog wel zijn producten kwijt kunnen, zeggen Boswijk (CDA) en De Groot (D66). Dat is nu vaak een probleem voor boeren.

Schouten benadrukt dat er echt niets mis is met producten van gezonde gevaccineerde dieren. Maar ze ziet ook dat de markt dit niet vanzelfsprekend vindt. Ze gaat hier met haar Duitse collega naar kijken en wil het ook agenderen op een conferentie van Noordwest-Europese landen in het najaar van 2021.

Hobbyhouders

De verordening ziet op dieren in de commerciële veehouderij, maar ook op hobbydieren. Maar voor een hobbyhouder, een kinderboerderij of een zorgboerderij leidt dit misschien tot hoge administratieve lasten, vreest Van Campen (VVD).

De minister antwoordt dat het inderdaad van belang is dat eisen proportioneel zijn. Ze wijst erop dat de Europese Commissie nog met nadere regels komt om uitzonderingen toe te staan.

Verdere stappen

De nieuwe verordening zet weliswaar in op preventie van dierziekten, maar niet genoeg, vindt Wassenberg (PvdD). Wat hem betreft moet het afgelopen zijn met het houden van heel veel dieren in de buurt van mensen en met "het gesleep" van dieren over de wereld. Graus (PVV) wil af van het vervoer van levende dieren over lange afstanden.

Zonder de intensieve veehouderij aan te pakken, zullen er nieuwe zoönosen, dierziekten die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen, blijven komen, waarschuwt ook Vestering (PvdD).

De Groot (D66) vindt dat de wet nog te veel is toegespitst op de huidige dierhouderij. Hij benadrukt dat ook de Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat de manier waarop we dieren houden problematisch is. De antibioticaresistentie in de varkens- en kalverhouderij is in zijn ogen een "tijdbom".

De Kamer stemt op 11 mei over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook