Debat evaluatie parlementaire ondervraging afgerond
6 juli 2023, debat - Belhaj (D66), Stoffer (SGP) en Van der Woude (VVD) stellen voor om de Regeling parlementair en extern onderzoek aan te passen. De evaluatie van het instrument parlementaire ondervraging is daarvoor de aanleiding.
In 2016 besloot de Kamer een proef te doen met parlementaire ondervraging. Het idee was om mensen onder ede te bevragen, zonder een uitgebreid onderzoek zoals bij een parlementaire enquête. In de gevallen dat de ondervraging is gebruikt, werd er echter alsnog dossieronderzoek gedaan en werden er documenten gevorderd. Belhaj, Stoffer en Van der Woude willen daarom de ondervraging als "beknopte enquête" opnemen in de Regeling parlementair en extern onderzoek.
Onderzoeksinstrumenten
Is het gat tussen een hoorzitting en een beknopte enquête niet te groot? Onder anderen Sneller (D66) vraagt zich dat af.
Belhaj vindt het geen goed idee om naast de beknopte enquête ook de mogelijkheid van de parlementaire ondervraging te regelen. Dit zou volgens haar de indruk kunnen wekken dat een ondervraging zoals die was bedoeld, veel lichter is dan een beknopte enquête, en dat is niet zo.
Openingsverklaring
Moeten mensen die worden ondervraagd in het kader van een enquête, de mogelijkheid krijgen om een openingsverklaring af te leggen? Van der Graaf (ChristenUnie) heeft er bedenkingen bij: het geeft getuigen de kans om het verhoor te sturen. Een openingsverklaring kan botsen met de opdracht van een enquêtecommissie om aan waarheidsvinding te doen, waarschuwt Kwint (SP).
Belhaj is voor het bieden van de optie om een openingsverklaring af te leggen. Het is belangrijk voor getuigen om kort hun zienswijze te geven en het kan volgens haar nuttige informatie opleveren. Wel zou een enquêtecommissie eisen kunnen stellen aan de vorm en lengte van een verklaring.
Afweging
De Kamer moet altijd zorgvuldig afwegen welk instrument in een concreet geval wordt ingezet, vindt Belhaj. Daarom wil ze een lijst van vragen opnemen in de regeling, op basis waarvan een keuze kan wordt gemaakt tussen bijvoorbeeld een hoorzitting en een enquête.
De Kamer debatteerde eerder op 21 juni over de evaluatie van de parlementaire ondervraging. Op 6 juli wordt over het voorstel gestemd.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist of Debat Direct