Cultuurbegroting: meer wensen dan budget
30 november 2015, begroting - Hoe staat de Nederlandse cultuursector ervoor na jaren van bezuinigingen? De Kamer heeft veel ideeën om knelpunten op te lossen, maar stuit op het beperkte budget van minister Bussemaker (Cultuur).
"Wij moeten cultuur blijven vieren." Bussemaker schetst het belang van cultuur, ook in het licht van de recente aanslag op een concert in Parijs. Pechtold (D66) benadrukt de maatschappelijke meerwaarde en laakt de nadruk die wordt gelegd op ondernemerschap en bezoekersaantallen. In reactie daarop wijst de minister op de veranderingen in de sector. Zij onderkent dat sommige instellingen het moeilijk hebben, maar ziet ook "veerkracht, samenwerking en maatschappelijk ondernemerschap". Zorg in ieder geval voor een goede regionale spreiding van het cultuuraanbod, zegt Van Toorenburg (CDA). Monasch (PvdA) beklemtoont het belang van toegankelijkheid en verbondenheid van een instelling met haar omgeving.
PvdA en VVD: gemeentegeld naar Rijk
Monasch en Van Veen (VVD) willen het bedrag van 13,5 miljoen dat voor beeldende kunst en vormgeving naar de gemeenten gaat, met 7 miljoen korten, omdat zij de verantwoording door de gemeenten vaag vinden. Die 7 miljoen willen zij onder meer besteden aan opera, postacademische kunstinstellingen, topgezelschappen en een fonds waaruit musea verzekeringspremies kunnen betalen. Hoewel hij over de bestemmingen deels tevreden is, kan "zo'n greep uit de gemeentekas" echt niet, reageert Grashoff (GroenLinks). Ook de minister vindt het niet passend om "andermans geld uit te geven" en ontraadt het voorstel van de coalitiefracties.
Waardering voor voorstellen, maar beperkt budget
Van Raak (SP) benadrukt het belang van een bloeiende cultuur en wijst erop dat mensen daar dan wel mee in aanraking moeten kunnen komen. Hij vraagt de minister om steun voor festivals die bezoekers met verschillende soorten cultuur confronteren. Monasch en Van Veen ondersteunen zijn pleidooi en verwijzen naar hun 7 miljoenvoorstel, waarmee ook meer geld beschikbaar komt voor festivals. De minister blijft het voorstel van PvdA en VVD ontraden vanwege de dekking, maar zegt dat zij grote sympathie heeft voor een aantal voorgestelde bestemmingen, zoals het ondersteunen van festivals.
Beveiliging cultuursector vraagt tijd en geld
"Kunstenaars moeten zich vrij kunnen uiten." Monasch stelt samen met Van Veen voor om een fonds van 1 miljoen op te richten waarmee organisatoren van bijvoorbeeld lezingen en tentoonstellingen die met bedreigingen te maken krijgen, op bescherming kunnen rekenen. Maar Van Raak vraagt zich af waarom beveiliging door de cultuursector zelf betaald moet worden. Dat gebeurt bij sport ook niet, voegt Pechtold toe. Het is wel degelijk een zorgpunt bij culturele instellingen, zegt Bussemaker. Hoewel politie en justitie natuurlijk voor de veiligheid moeten zorgen, wijzen instellingen de minister erop dat zij soms erg veel voorbereidingstijd kwijt zijn aan beveiligingskwesties.
De Kamer stemt op 3 december over de begroting en de ingediende moties.
Zie ook:
-
Het overzicht van de laatste debatten in het kort
-
De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.