Corporaties kunnen statushouders makkelijker huisvesten
21 april 2014, wetsvoorstel - Door de regels voor woningcorporaties te versoepelen geeft minister Blok (Wonen) ze tijdelijk meer mogelijkheden om woonruimte te creëren voor asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders).
De stijging van het aantal asielzoekers, onder andere door de oorlog in Syrië, heeft ertoe geleid dat de grenzen van de opvangcapaciteit van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn bereikt. Daarom is het belangrijk dat statushouders zo snel mogelijk doorstromen. Bovendien is dat goed voor de integratie, benadrukken Koolmees (D66), Brouwer (PvdA) en Bashir (SP). Blok neemt verschillende maatregelen, zoals het verstrekken van subsidie en het verhuren van rijksvastgoed aan gemeenten. Met een aanpassing van de Woningwet wil hij daarnaast wettelijke beperkingen voor woningcorporaties wegnemen, zodat ze makkelijker (sobere) woonruimte kunnen realiseren voor vergunninghouders in panden van derden, zoals leegstaande kantoorgebouwen en voormalige zorginstellingen.
Verdringing reguliere woningzoekenden voorkomen
Vooral in de grote steden zijn er al lange wachtlijsten voor reguliere woningzoekenden. Door maatregelen te nemen voor de huisvesting van statushouders stelt Blok de verkeerde prioriteiten, betoogt Madlener (PVV), en blijven gewone Nederlanders in de kou staan. Onderzoek de mogelijkheden voor huisvesting van statushouders in krimpregio's, suggereert Bashir, die vindt dat er sowieso meer sociale huurwoningen moeten komen in gemeenten met veel woningzoekenden. Ronnes (CDA) wil in de wet opnemen dat gemeenten voldoende woonruimte moeten realiseren voor reguliere woningzoekenden op de wachtlijst. De voorrang voor statushouders moet worden geschrapt, zegt Van der Linde (VVD), maar Koolmees vindt dat een slecht idee.
Verruiming is tijdelijk en onder voorwaarden
De voorgestelde verruiming voor de woningcorporaties is tijdelijk en er worden voorwaarden gesteld. Die voorkomen dat corporaties te grote financiële risico's nemen, verwacht Brouwer. Van der Linde is blij met de markttoets, want die kan oneigenlijke concurrentie met commerciële partijen beperken. Maar Bashir en Ronnes vrezen dat deze toets en andere beperkingen onnodige drempels opwerpen, waardoor te weinig woningen worden gerealiseerd. We moeten in de praktijk bezien hoe de voorwaarden, zoals de eis dat 50% van de woningen aan statushouders wordt verhuurd, uitpakken, zegt Brouwer.
De Kamer stemt op 26 april over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.