CDA pleit voor militair ingrijpen in Syrië

16 september 2015, algemene politieke beschouwingen - Europa kan niet accepteren dat er aan zijn grenzen duurzaam barbaarse conflicten worden uitgevochten. Daarom pleit CDA'er Van Haersma Buma voor militair ingrijpen.

Europa moet zijn waarden durven verdedigen. Als het chaos aan zijn grenzen blijft tolereren, wordt de samenleving nog jaren bedreigd door terreur en vluchtelingenstromen, meent Buma. Daarom is militair ingrijpen in Syrië en tegen IS volgens hem onvermijdelijk. Daarbij sluit hij ook de inzet van grondtroepen niet uit. Pleit het CDA nu werkelijk voor Nederlandse deelname aan een grondoorlog in Syrië en Irak?, vraagt Zijlstra (VVD). Volgens Wilders (PVV) schetst Buma mooie vergezichten over een strijd voor Europese waarden, maar staat hij ondertussen toe dat grote hoeveelheden moslims het land binnenkomen, van wie velen die waarden niet delen.

Steun voor lastenverlichting, kritiek op arbeidsmarktbeleid

In de afgelopen jaren, waarin de lasten zijn verzwaard, heeft het CDA steeds gepleit voor lastenverlichting, stelt Buma. Daarom is hij blij dat het kabinet nu kiest voor het besteden van 5 miljard aan lastenverlichting voor met name het mkb en de middeninkomens. Tegelijkertijd pleit hij voor een gematigde loonontwikkeling: trek niet nóg meer geld uit voor loonsverhogingen voor overheidspersoneel. Het CDA is kritisch over het arbeidsmarktbeleid. Schaf het tweede jaar loondoorbetaling bij ziekte snel af, kom met een visie op de positie van zzp'ers en stop met het quotum voor arbeidsgehandicapten, aldus Buma.

Meer geld voor Defensie en Justitie

In deze tijd van onveiligheid, is veiligheid in binnen- en buitenland ontzettend belangrijk, vindt het CDA. Het kabinet heeft de bezuinigingen op Defensie uit het verleden verzacht, maar Buma wil daar verder in gaan. Hij stelt voor om 200 miljoen extra voor de krijgsmacht uit te trekken. De vorming van de Nationale Politie loopt niet goed en het kabinet bezuinigt volgens de CDA'er te veel op de rechtspraak en het OM. Daarmee verwaarloost het kabinet de binnenlandse veiligheid, een kerntaak van de overheid. Buma trekt daarom ook 200 miljoen extra uit voor justitie en politie.

Minister-president Rutte reageert op 17 september op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.