Caribisch Nederland: Kamer maakt balans op
11 oktober 2016, begroting - Zijn we tijdens het kabinet-Rutte II iets opgeschoten op de eilanden in Caribisch Nederland? Weinig, onvoldoende of zelfs niets, concluderen de woordvoerders tijdens het debat over de begroting Koninkrijksrelaties.
"Hij zit veel te veel op zijn handen", vindt Pechtold (D66) van minister Plasterk (Koninkrijksrelaties). Pechtold wil een actievere houding ten opzichte van de eilanden en wil "de escalatieladder" gebruiken als het niet goed gaat. Bosman (VVD) heeft het vooral over het falend bestuur op de eilanden. Van Raak (SP) noemt Saba de gunstige uitzondering waar men wel de kansen grijpt die het Koninkrijk biedt.
Volgens Fritsma (PVV) zijn we tijdens het kabinet-Rutte II "geen millimeter" opgeschoten. Hij wil zo snel mogelijk van de eilanden af. Bisschop (SGP) wil juist een Marshallplan om de problemen op de eilanden integraal aan te pakken.
Twee raffinaderijen
Straks zitten we niet met één sterk vervuilende raffinaderij op de eilanden, maar met twee. De Isla-raffinaderij op Curaçao is volgens Pechtold al jaren "een drama" voor het milieu. Maar nu dreigt Aruba ook nog eens een verouderde raffinaderij opnieuw op te starten, nota bene onder leiding van het bijna failliete Venezuela. Aruba raadpleegde daarvoor het kabinet in Den Haag, maar de Kamer wist daar niets van. Pechtold verwijt het kabinet passiviteit. Bosman vermoedt dat de Nederlandse belastingbetaler uiteindelijk voor de financiële strop moet opdraaien.
Armoede
Het minimumloon op Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten is veel te laag om van rond te komen, vindt Van Raak. Pechtold en Van Laar (PvdA) pleiten daarom voor het invoeren van een sociaal minimum. De D66'er noemt dat "een vorm van beschaving" binnen het Koninkrijk. Maar volgens Bosman moeten de eilandbewoners vooral zelf aan de slag. De eilanden hebben volgens hem de potentie om "het Monaco van de Cariben" te worden. Amhaouch (CDA) pleit voor meer investeringen in infrastructuur om armoede te bestrijden.
Wat moet er nog meer gebeuren?
- Van Raak wil meer controle op de gokindustrie op de eilanden. Betere belastingheffing in die sector kan volgens Bosman heel veel geld opleveren.
- Amhaouch vraagt aandacht voor de kustwacht. Is die wel in staat een eventuele migratiestroom uit het instabiele Venezuela tegen te gaan?
- Van Laar bepleit een onderzoek naar de positie van meisjes op de eilanden. Hij vermoedt dat die worden achtergesteld.
Het debat over de begroting gaat op 13 oktober verder met de reactie van minister Plasterk.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.