Cameratoezicht in slachthuizen
24 mei 2017, debat - Een groot aantal slachterijen gaat vrijwillig camera's installeren. Maar voor een aantal woordvoerders gaat dit niet ver genoeg.
Wantoestanden in een Belgisch slachthuis leidden tot een discussie over cameratoezicht. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) beloofde hierover in gesprek te gaan met de sector. Ondertussen heeft hij met de belangrijkste brancheorganisaties afspraken gemaakt over vrijwillig cameratoezicht. In de aangesloten slachterijen wordt ongeveer 90% van de dieren geslacht.
De afspraken over cameratoezicht krijgen brede steun. Maar hoe zit het met de kleine en middelgrote slachthuizen waarmee nog geen afspraken zijn gemaakt?, vragen Grashoff (GroenLinks) en De Groot (D66). Van Dam gaat ook met hen in gesprek over het installeren van camera's.
Openbaarheid beelden
Beeldmateriaal blijft eigendom van de slachterijen waar het is gemaakt. De NVWA kan de opnamen gebruiken voor haar controles op dierenwelzijn. Geef de toezichthouder daarvoor dan wel voldoende middelen, benadrukt Futselaar (SP).
Geurts (CDA) is blij dat de beelden uit slachthuizen niet openbaar worden. Zo wordt de privacy van medewerkers van de slachthuizen en de NVWA beschermd. Ook Grashoff vindt dit een belangrijk argument. De veiligheid van personeel komt in gevaar als beelden in handen komen van activisten, zo vreest Lodders (VVD).
Volgens Ouwehand (PvdD) is het goed mogelijk om te filmen in slachthuizen zonder dat mensen herkenbaar in beeld komen. Iedereen moet volgens haar kunnen zien wat er in de vleesindustrie gebeurt. Het is goed om mensen te confronteren met wat er met dieren gebeurt voordat ze op hun bord belanden, zegt Graus (PVV).
Wet
Cameratoezicht in slachthuizen zou niet vrijwillig moeten zijn, vindt Graus: er moet een wettelijke basis komen. Wetgeving is meestal beter dan zelfregulering, zo sluit Futselaar zich daarbij aan. Lodders ziet juist niets in een wettelijke verplichting, onder andere vanwege de hoge kosten voor kleine slachterijen.
Wetgeving is gecompliceerder dan vrijwillig toezicht, zegt de staatssecretaris. Maar hij houdt een wettelijke regeling achter de hand voor als vrijwilligheid niet blijkt te werken.
De Kamer sprak eerder over cameratoezicht in slachterijen tijdens het vragenuur van 28 maart. Zij stemt op 30 mei over de bij het debat ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.