Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking samen

23 november 2017, begroting - Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) licht in debat met de Kamer haar begroting toe en wijst op de samenhang tussen de onderdelen van haar portefeuille.

Toenemende geopolitieke spanningen, bevolkingsgroei, klimaatverandering, toenemend protectionisme en slecht bestuur. De spannende periode waarin we leven, biedt kansen maar vraagt ook om verdieping en versnelling in het beleid, zegt Kaag.

Het werken aan internationale duurzame ontwikkeling en preventie op allerlei gebied vormt de pijler van het "geïntegreerde" beleid van de minister. Die internationale samenwerking moet vorm krijgen, wat ook kansen biedt voor het bedrijfsleven.

Beleidsnota

Volgens Kaag zorgt het kabinet voor een kentering door te investeren in internationale samenwerking. Ze wil voor het draagvlak het beleid beter uitleggen en zal in het voorjaar van 2018 komen met een nieuwe beleidsnota. Houd de voorlichting over ontwikkelingssamenwerking op peil, bepleit Kuzu (DENK).

Ouwehand (PvdD) vraagt om in de nieuwe beleidsagenda het "ecologisch tekort" als uitgangspunt te hanteren. Leg dan meer nadruk op arbeid en mensenrechten, suggereert Hijink (SP). Becker (VVD) vraagt naar effectmeting van het beleid, juist ook voor de handel. Kuik (CDA) hecht aan duidelijke criteria en prioriteiten. Kaag zegt toe in de nieuwe beleidsnota de toetscriteria bekijken.

Migratie

Waarom vertrekken mensen uit hun land? Volgens Kaag komt dat door gebrek aan perspectief en moeten de grondoorzaken voor armoede worden weggenomen. Ze wil daarbij vooral werkgelegenheid en onderwijs bevorderen.

Ook klimaatverandering, volgens Kaag de grootste bedreiging voor onze planeet, zorgt voor migratiestromen. Voordewind (ChristenUnie) pleit ervoor het nationale klimaatfonds in te zetten voor zowel klimaatmaatregelen als sociale en economische ontwikkeling in lagelonenlanden.

Hulp aan vluchtelingen

Voor hulp aan vluchtelingen wil Kaag zich richten op opvang in de regio en steun aan "gastgemeenschappen" in bijvoorbeeld Libanon. Humanitaire noodhulp volstaat volgens haar niet, en is bovendien financieel niet houdbaar.

Dijkgraaf wil niet dat deze "nieuwe focus" ten koste gaat van de hulp aan Afrika. Gaat de minister ook proberen de Golfstaten meer te laten bijdragen?, vraagt Van Weerdenburg (PVV). Becker wil dat de Nederlandse bijdrage aan noodhulp "meer proportioneel" wordt.

Eventuele toekomstige migratiedeals met Noord-Afrikaanse landen moeten volgens Kaag voldoen aan het Vluchtelingenverdrag. Die deals mogen er niet toe leiden dat er minder geld is voor het wegwerken van de grondoorzaken van migratie, waarschuwt Diks (GroenLinks).

Handel

Kaag wil een proactieve en progressieve handelsagenda. Volgens haar is daarin samenwerken een vorm van preventief investeren en oplossen. Onder meer verduurzaming, innovatie en inclusieve groei en verbetering van de positie van vrouwen zijn voor haar aandachtspunten. Amhaouch (CDA) vraagt oog voor kansen van het midden- en kleinbedrijf bij hulp aan andere landen.

Vrouwenrechten

Investeren in vrouwen en meisjes draagt bij aan het wegnemen van de grondoorzaken van problemen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten, stelt Kaag. Van den Hul (PvdA) is blij met deze aandacht voor meisjes- en vrouwenrechten, "niet omdat het moet, maar omdat het werkt". Bouali (D66) vraagt de minister om organisaties op dit gebied ook financieel te steunen.

De Kamer sprak eerder over de begroting op 22 november. Zij stemt op 28 november over de ingediende moties. Over de begroting wordt op een later moment gestemd.

Z|ie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist