Brede steun voor nieuwe regels woningcorporaties

9 december 2014, wetsvoorstel - Minister Blok (Wonen) krijgt brede steun voor zijn aangepaste Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting. De strengere regels voor woningcorporaties sluiten voor een groot deel aan bij de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.

De Kamer rondt het debat af over het wetsvoorstel van Blok met nieuwe, strengere regels voor woningbouwcorporaties. De duidelijkheid van die regels is volgens de minister vooral voor huurders belangrijk. Van der Linde (VVD) constateert tevreden dat een groot aantal conclusies van de parlementaire enquêtecommissie Woningbouwcorporaties in het wetsvoorstel een plaats hebben gekregen. Ook Verhoeven (D66) prijst de snelheid van het kabinet: "Uniek dat deze wetgeving nu al behandeld kan worden". Er ligt een goed stel maatregelen waarmee de corporatiesector weer gezond gemaakt kan worden, constateert Bisschop (SGP).

Corporaties hebben een duidelijke kerntaak

Corporaties worden met het wetsvoorstel bij hun kerntaak bepaald: sociale huisvesting voor lage inkomens en lage middeninkomens. Schouten (ChristenUnie), Bisschop en Knops (CDA) zijn het daarmee eens, maar zouden het jammer vinden als corporaties goede investeringen in de leefbaarheid in wijken en dorpen niet meer kunnen doen. Verhoeven wil die ruimte wel begrenzen, maar Knops wijst erop dat er voor zulke investeringen altijd prestatieafspraken met de gemeente moeten worden gemaakt. Fritsma (PVV) is kritisch: de enquêtecommissie heeft juist geconstateerd dat dit soort andere activiteiten veel problemen hebben veroorzaakt. Alleen in achterstandsgebieden en krimpregio's wil de minister dergelijke investeringen van corporaties mogelijk maken. Daar hanteert hij wel scherpe normen voor.

Huurders krijgen een sterkere positie

Het moet in het woningcorporatiestelsel weer gaan om de huurders, zegt Karabulut (SP). Zij wil de huurders "als primaire belanghebbenden" daarom een instemmingsrecht geven bij beslissingen van de corporatie over het huur- en harmonisatiebeleid en over de verkoop van huurwoningen. Monasch (PvdA) wil huurders een verstevigde positie geven aan de onderhandelingstafel met de gemeenten. Een instemmingsrecht gaat Blok te ver, omdat er naast het belang van huurders, ook belangen zijn van mensen op de wachtlijst en van de volkshuisvesting in het algemeen. Wel wil hij huurdersorganisaties een informatiebevoegdheid geven bij de toezichthouder, een andere wens van Karabulut.

Er komt een Autoriteit Woningcorporaties

Verhoeven, Van der Linde, Monasch, Knops, Karabulut, Schouten en Bisschop bepleiten de instelling van een Autoriteit Woningcorporaties. Daarmee verwerpen zij het idee van de minister om het toezicht te splitsen in toezicht op de financiën door het Centraal Fonds Volkshuisvesting en volkshuisvestelijk toezicht door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Een dergelijke splitsing zou het toezicht naar hun mening te versnipperd maken. Bovendien zou het te dicht bij de bewindslieden liggen. Blok vindt het voorstel voor een Autoriteit Woningcorporaties "uitvoerbaar", vooral omdat gekozen wordt voor een inspectiemodel en niet voor een zelfstandig bestuursorgaan. In dat laatste geval zou alle politieke invloed verloren gaan en dat vindt de minister onwenselijk.

De Kamer sprak eerder over het wetsvoorstel op 8 december. Over het eindrapport van de enquêtecommissie Woningcorporaties sprak zij op 2 en 3 december. De stemmingen over het wetsvoorstel en de moties zullen op 11 december plaatsvinden.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.