Bosman wil komst kansarme Antillianen tegengaan

28 september 2016, initiatiefwetsvoorstel - Vestigingseisen voor inwoners van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. VVD'er Bosman wil kansarme Antillianen ontmoedigen om naar Europees Nederland te komen. Maar hij lijkt geen Kamermeerderheid achter zijn initiatiefwetsvoorstel te krijgen.

Waarom wil Bosman voorkomen dat kansarme Antillianen naar Europees Nederland vertrekken?

  • Hun opleiding sluit onvoldoende aan op de Nederlandse arbeidsmarkt
  • Ze belanden vaker in de criminaliteit
  • De kans is groot dat ze afhankelijk worden van een uitkering

Inwoners van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten die langer dan zes maanden in Nederland blijven, zouden zich volgens Bosman moeten inschrijven bij een gemeente. Dat kan in zijn plan alleen als ze aan bepaalde eisen voldoen, zoals:

  • voldoende beheersing van het Nederlands
  • aantoonbare middelen van bestaan
  • niet in aanraking zijn geweest met justitie

Het is zinvol om de vestiging vanuit de Caribische landen binnen het Koninkrijk te reguleren, zegt staatssecretaris Dijkhoff (Justitie) in zijn rol als adviseur van de Kamer. Het staat ook in het regeerakkoord, benadrukt Fritsma (PVV): voer dat gewoon uit.

Onderscheid en stigmatisering?

Bosmans initiatiefwetvoorstel zou volgens sommige deskundigen onderscheid maken naar etniciteit en in strijd zijn met internationale verdragen. Ook de Raad van State ziet juridische bezwaren. Een aantal woordvoerders is daarom kritisch.

  • Gesthuizen (SP): "grof geschut" dat een volledige bevolkingsgroep treft
  • Sjoerdsma (D66) en Voortman (GroenLinks): het zorgt voor stigmatisering en introduceert een "tweederangs Nederlanderschap"
  • Van der Staaij (SGP) steunt het doel van het initiatiefwetsvoorstel, maar is het juridisch houdbaar en proportioneel?
  • Van Laar (PvdA): het gemaakte onderscheid op basis van afkomst is onvoldoende onderbouwd, "woonplaats" is een beter criterium

De Caribische landen binnen het Koninkrijk stellen zelf ook eisen aan de vestiging van Europese Nederlanders, benadrukt Bosman. Maar volgens Voortman gaat die vergelijking niet op: de eilanden zijn veel kleiner dan Europees Nederland.

Dijkhoff denkt dat het initiatiefwetsvoorstel juridisch houdbaar is, maar het laatste oordeel is aan de rechter. Het is eerder een politiek dan een juridisch vraagstuk, stelt Azmani (VVD).

Rijkswet

Het zou beter zijn om de vestiging van onderdanen binnen het Koninkrijk der Nederlanden via een rijkswet te regelen. Een wet over de inwoners van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten kan het beste samen met hen tot stand komen, vindt Van der Staaij. Maar de eilanden werken niet mee, benadrukt Bosman.

Met het initiatiefwetsvoorstel dreigt een rijkswet nog verder uit beeld te raken, vrezen Van Toorenburg (CDA), Van Laar en Sjoerdsma. De regering had de afgelopen jaren meer moeten doen om toch tot een rijkswet te komen, vindt de CDA-woordvoerster.

Bosman zegt dat zijn initiatiefwet komt te vervallen op het moment dat de landen binnen het Koninkrijk het alsnog eens worden over een rijkswet.

De Kamer sprak eerder op 12 maart 2014 over Bosmans initiatiefwetsvoorstel. Zij stemt op 4 oktober over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.