Blijvende aandacht voor waterveiligheid en waterkwaliteit

14 november 2016, debat - Hoe staan de Nederlandse waterveiligheid en waterkwaliteit ervoor? De Kamer bespreekt een groot aantal wateronderwerpen met minister Schultz (Infrastructuur en Milieu).

Mensen willen droge kelders en schoon drinkwater, en boeren willen geen mislukte oogsten, zegt Visser (VVD). Waterveiligheid, beschikbaarheid van zoetwater en een ruimtelijke inrichting die waterbestendig is. Dat zijn de doelen van het jaarlijks aangepaste Deltaprogramma.

Met de uitvoering van het Deltaprogramma en het programma Ruimte voor de Rivier is al veel bereikt voor de waterveiligheid, constateert Jacobi (PvdA). Smaling (SP) is blij met de samenwerking waarin deze programma's worden uitgevoerd.

Waterveiligheid

Waar moet wel en waar moet niet worden gebouwd? Hoe gaan wij om met water in de stad? Wat doen wij tegen de overlast voor boeren? Bij alle infrastructurele werken moet de overheid letten op de gevolgen voor de waterveiligheid. Volgens Schultz zijn goede stappen gezet in dit beleid, maar "het is niet klaar en nog te vrijblijvend".

Wateroverlast kan niet altijd worden voorkomen. Visser vraagt de minister om ervoor te zorgen dat de waterschappen dan sneller en effectiever kunnen optreden. Bij het bestrijden van wateroverlast moet boerenland altijd voorgaan op natuur, benadrukt Geurts (CDA).

Waterkwaliteit

Schultz is blij met de integrale delta-aanpak waterkwaliteit en zoet water. In deze kabinetsperiode wil zij het Bestuursakkoord Water verder verbreden, want "het kan ambitieuzer". De Kamer moet concrete acties beter kunnen beoordelen op hun effectiviteit en kosten, vindt de minister.

Geurts en Bisschop (SGP) benadrukken het belang van een goede uitvoering van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Daarin gaat het om het bestrijden van verontreiniging met meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, van verzilting en van te veel of te weinig water. Bisschop bepleit gebiedsgerichte maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Voor glastuinbouwers is het onmogelijk om hun afvalwater collectief te zuiveren. Neem de juridische belemmeringen daarvoor zo snel mogelijk weg, zeggen Geurts, Dik en Visser. De minister wil meewerken aan een oplossing, maar wijst ook op de al bestaande alternatieve zuiveringsmogelijkheden, bijvoorbeeld individueel en mobiel.

Medicijnresten

Er moeten minder medicijnresten in het oppervlaktewater terechtkomen. Smaling en Dik (ChristenUnie) bepleiten een aanpak bij de bron, dus bij het voorschrijven van bepaalde soorten en hoeveelheden medicijnen. Dat begrijpt de minister, maar zij zegt erbij dat een goed werkend medicijn niet verboden zal worden vanwege de milieueffecten.

Water- en zorgsector werken volgens Schultz goed samen bij het terugdringen van de hoeveelheid medicijnresten in het afvalwater. Daarbij gaat het om efficiƫnt medicijngebruik, maar ook om innovatieve zuiveringsmogelijkheden. Met de gemeenten en de apothekers spreekt de minister over een betere inzameling van niet-gebruikte medicijnen.

Visserij

Bisschop, Visser en Geurts bepleiten meer mogelijkheden voor de visserij op de Noordzee. Zij willen de voor visserij gesloten gebieden beperken. Bisschop meent dat de visserijsector zich flexibeler opstelt dan de natuurorganisaties. Maar Schultz houdt vast aan haar eigen "evenwichtige voorstel", dat al is aangepast aan eerdere wensen van de vissers.

De Kamer stemt op 22 november over de bij dit debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.