Bewindslieden verdedigen begroting VWS

5 november 2015, debat - Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verdedigen hun begroting in de Tweede Kamer. De ontwikkeling van de zorgkosten is een belangrijk onderwerp.

Bij de kosten voor curatieve zorg scoort Nederland heel gemiddeld, maar vooral die van langdurige zorg zijn heel hoog, zo meldt de minister. Dijkstra (D66) maakt zich zorgen over de zorgkosten per gewonnen levensjaar. Volgens Schippers is de discussie over de effectiviteit van behandelingen veel belangrijker. Verschillende woordvoerders doen voorstellen voor kostenbeheersing. De Lange (VVD) denkt dat meer innovatie daaraan kan bijdragen. Meer transparantie in de prijs van medische hulpmiddelen is de suggestie Kuzu (GrKÖ). Individualisering en preventieve zorg zijn de maatregelen waarvoor Van Klaveren (GrBvK) pleit. Bouwmeester (PvdA) legt de nadruk op de kwaliteit van zorg, die moet aansluiten op de wensen van patiënten en cliënten.

Kritiek op hoog eigen risico

Het eigen risico is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld tot 385 euro, een grote zorg van Krol (50PLUS). Het bedrag wordt alleen nog geïndexeerd, aldus Schippers: het stijgt mee met de inflatie en de zorgkosten. Bovendien wordt de verhoging volledig gecompenseerd voor de laagste inkomens. Een halvering van het eigen risico, zoals Van Gerven (SP) bepleit, is een schijnoplossing, want zorgkosten moeten hoe dan ook worden opgebracht, zegt Schippers. Bruins Slot (CDA) stelt een eigen risico van 75 euro per behandeling voor, met een maximum van 375 euro. Schippers is bereid dit te onderzoeken.

Aandacht voor kwetsbare groepen

Ernstig verwarde personen worden nu te vaak aan hun lot overgelaten, waardoor ze lijden en zorgen voor overlast. In 2016 komt de minister met een wetsvoorstel over verplichte ggz, waardoor deze mensen in een veel vroeger stadium tegen hun wil behandeld kunnen worden. Veel verwarde personen zitten nu zonder behandeling in de opvang van het Leger des Heils, zegt Van der Staaij (SGP). Volgens Bergkamp (D66) loopt de zorg voor dementerenden gevaar omdat gemeenten die onvoldoende inkopen. Voor Dik (ChristenUnie) is het stijgende aantal prenatale testen een teken dat mensen met een handicap, zoals het downsyndroom, steeds minder welkom zijn.

Maatregelen voor verbetering kwaliteit verpleeghuizen

De bezuiniging van 45 miljoen op verpleeghuizen is geschrapt. De extra middelen worden ingezet voor dagbesteding en opleiding. Van Dijk (PvdA) hamert erop dat bewoners zelf moeten kunnen bepalen hoe dat geld wordt besteed. Volgens Van Rijn worden concrete plannen vooraf en achteraf besproken met zorgaanbieders en cliënten. Potters (VVD) dringt aan op sancties voor verpleeghuizen die onder de norm scoren. De staatssecretaris is het daarmee eens. Wat goede normen zijn, stellen bewoners en hun verwanten vast.

Discussie over middelen voor wijkverpleging

In 2016 wil Van Rijn de administratieve lasten van de wijkverpleging verlagen en de bekostiging vereenvoudigen. Maar er wordt keihard bezuinigd, signaleert Van Gerven. Onjuist, zegt Van Rijn: er komt 180 miljoen euro bij. Hij voegt daaraan toe dat hij gemeenten eraan gaat houden dat mensen die het nodig hebben, de wijkverpleging krijgen waar ze recht op hebben. Wanneer heeft de staatssecretaris zich vergewist van een meerderheid in Eerste en Tweede Kamer voor het afschaffen van de keuzevrijheid in de wijkverpleging?, vraagt Agema (PVV). Bij het behandelen van de relevante wetten, aldus Van Rijn.

Vragen over zorgkosten asielzoekers

Waarom is het basispakket voor asielzoekers uitgebreider dan dat van Nederlanders?, vraagt Klever (PVV). Volgens de minister hebben asielzoekers geen basispakket, maar krijgen zij in de korte periode dat zij geen status hebben en niet mogen werken, de zorg die strikt noodzakelijk is. Net als statushouders zijn gedetineerden niet verzekeringsplichtig. Voor die laatsten is er een aparte zorgkostenregeling. Voortman (GroenLinks) pleit voor een vergelijkbare regeling voor statushouders die nog in een asielzoekerscentrum wonen. Schippers betrekt het idee bij het zoeken naar een oplossing.

 De Kamer debatteerde eerder op 4 november over de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij stemt op 10 november over de ingediende moties en later dit jaar over de begroting.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.