Betere informatieverstrekking over pensioenen

25 februari 2015, wetsvoorstel - Door pensioenfondsen en -verzekeraars te verplichten beter te communiceren, wil staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) het pensioenbewustzijn vergroten.

De meeste Nederlanders zijn slecht op de hoogte van hun inkomenspositie na pensionering. Pensioenuitvoerders verstrekken weliswaar informatie, maar voor veel mensen zijn de gebruikte terminologie en het taalgebruik te lastig en is de hoeveelheid informatie te omvangrijk. Tijdig, duidelijk, correct en evenwichtig zijn de nieuwe eisen die Klijnsma aan de pensioencommunicatie stelt, zodat deelnemers beter inzicht krijgen in hun opgebouwde rechten. Hiervoor krijgt zij brede steun in de Kamer. Er worden belangrijke stappen gezet, stelt Lodders (VVD) vast. Maar de informatie blijft nog steeds te versnipperd, vindt Van Weyenberg (D66).

Digitalisering maakt informatie toegankelijker en goedkoper

Mijnpensioen.nl van de Stichting Pensioenregister. Pensioen 1-2-3 van de uitvoerders. Digitale informatieverstrekking in plaats van op papier. ICT-ontwikkelingen bieden nieuwe mogelijkheden om informatie inzichtelijk te presenteren. Bovendien kan zo op de kosten worden bespaard, zegt Lodders. Maar informatie moet ook schriftelijk beschikbaar blijven, zegt Krol (50PLUS). Hij suggereert verder om lijfrenten eveneens in de pensioenoverzichten op te nemen. Uiteindelijk zou er één communicatiekanaal moeten komen met alle pensioeninformatie, betogen Vermeij (PvdA) en Van Weyenberg. Omtzigt (CDA) wil de garantie dat deelnemers altijd informatie over hun pensioenopbouw kunnen terughalen.

Ook de overheid moet goed communiceren

De eisen die de overheid stelt aan pensioenuitvoerders, zou zij ook op haar eigen communicatie moeten toepassen. Madlener (PVV) en Ulenbelt (SP) betogen dat de overheid de afgelopen jaren heeft gezorgd voor veel onzekerheid en onduidelijkheid. Die is volgens hen onder andere veroorzaakt door de verhoging van de AOW-leeftijd, de korting op de pensioenen en het geven van onjuiste informatie over het Spaarfonds AOW. De overheid heeft een grote verantwoordelijkheid, vindt ook Krol, omdat zij voor een groot deel de ontwikkeling van de pensioenen bepaalt.

Stemmingen

De Kamer zou aanvankelijk op 3 maart over het wetsvoorstel en de ingediende moties stemmen. Op verzoek van de CDA-fractie zijn de stemmingen uitgesteld tot donderdag 5 maart. De fractie wilde het debat namelijk heropenen om een extra motie te kunnen indienen. Dit debat is op woensdag 4 maart gevoerd. Lees hiervan het kort webverslag: CDA: ook digitaal pensioenoverzicht moet bewaard blijven.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.