Betere aansluiting op arbeidsmarkt voor mbo'er

10 juni 2015, wetsvoorstel - Met de nieuwe keuzedelen in het mbo kunnen studenten zich verbreden of juist specialiseren. Daardoor zijn zij beter voorbereid op de arbeidsmarkt.

Een nieuw onderdeel in de mbo-opleiding wordt het keuzedeel, bovenop het basisdeel en het profieldeel. Mbo'ers kunnen dan zelf kiezen op welk onderwerp of in welke richting zij zich willen verbreden of verdiepen. Lucas (VVD) is enthousiast over de plannen van minister Bussemaker (Onderwijs): "Geef jongeren de vrijheid om een deel van hun opleiding zelf in te vullen, want eigen initiatief en passie moeten beloond worden." De keuzedelen bieden studenten veel kansen, vindt Siderius (SP). In een veranderende tijd met een beweeglijke arbeidsmarkt maakt dit jongeren wendbaarder, concludeert Jadnanansing (PvdA).

Keuzedelen maken maatwerk mogelijk

Een keuzedeel kan ook een regionale inkleuring krijgen met het oog op bepaalde sectoren of werkgevers in de regio. Denk aan een focus op de havens bij Rotterdam of op de watersport in Friesland. Deze flexibilisering van de keuzedelen stemt Van Meenen (D66) positief, want zo kan er worden ingespeeld op regionale wensen en op de veranderende arbeidsmarkt. Hoewel Rog (CDA) en Bisschop (SGP) in principe voorstander zijn van de keuzedelen, betreuren zij het dat die per definitie gericht zijn op de arbeidsmarkt of de wensen van het bedrijfsleven. Waarom mogen mbo-instellingen geen ruimte bieden voor persoonlijke, morele of religieuze vorming?

Waarom tellen keuzedelen niet mee voor het diploma?

"Telt dit vak mee?" Volgens Siderius bepaalt deze vraag vaak de motivatie van studenten, want "als dat niet zo is, doen ze minder moeite". Ze vindt het daarom vreemd dat de keuzedelen niet meetellen voor het diploma. Ook Lucas en Van Meenen denken dat het nu te vrijblijvend is. Beertema (PVV) meent dat je de "hardwerkende leerling" pas recht doet als het keuzedeel wél meetelt voor zijn diploma. Bussemaker wil voorkomen dat mbo's "strategisch gedrag gaan vertonen" als zij nu al aan die wens tegemoet komt. Wel kan zij leven met het idee het keuzedeel op termijn, namelijk in 2018-2019, onder de zak/slaagregeling te brengen.

De Kamer stemt op 16 juni over het wetsvoorstel en de moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.