Besteding van klimaatgeld besproken

13 juni 2018, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) over haar plan om dit jaar 95 miljoen euro uit te trekken voor klimaatmaatregelen.

Met het wetsvoorstel wordt voor 2018 95 miljoen euro toegevoegd aan de begroting van Binnenlandse Zaken, te besteden aan klimaatdoelen. De minister trekt 90 miljoen uit voor het programma aardgasvrije wijken en 5 miljoen voor de verduurzaming van basisscholen.

Ollongren wijst op de enorme verduurzamingsopgave die het kabinet zich heeft gesteld: in 2021 moeten alle gemeenten een planning hebben opgesteld en in 2050 moeten alle woningen aardgasvrij zijn. "We moeten toe naar 200.000 aardgasvrije woningen en gebouwen per jaar."

Aardgasvrije wijken

Een selectie van proeftuingemeenten start in 2018 met het aardgasvrij maken van de eerste wijken. Het doel is om kennis en ervaring met energiebesparing en duurzame warmtevoorziening op te doen, zodat in de komende jaren meer gemeenten hiermee aan de slag kunnen.

Een onbegrijpelijke maatregel in het kader van de "klimaatwaanzin", volgens Kops (PVV). Nee, een nuttig plan om op termijn van het Groningse gas af te komen, meent Koerhuis (VVD). Goed dat Groningen vooroploopt in het project van het aardgasvrij maken, zeggen Van Eijs (D66) en Dik (ChristenUnie).

Van der Lee (GroenLinks) en Wassenberg (PvdD) verwijzen naar de enorme opgave voor de komende jaren en benadrukken hoe belangrijk experimenteren met verduurzamingsprojecten kan zijn. Maar zorg er dan wel voor dat de opgedane kennis vervolgens wordt gedeeld, zegt Beckerman (SP), en dat het betaalbaar blijft.

Voorwaarden

Het programma aardgasvrije wijken moet evenwichtig zijn, vinden alle sprekers. Ze verbinden er verschillende voorwaarden aan.

  • Kops (PVV): maak de relatie tussen de kosten en de effectiviteit van de maatregelen helder

  • Ronnes (CDA): laat niet alleen stedelijke gebieden in aanmerking komen

  • Koerhuis (VVD): zorg voor een eerlijke verdeling tussen de koop- en de huursector

  • Wassenberg (PvdD): kies alleen voor echt duurzame alternatieven

  • Dik (ChristenUnie): neem ook zorginstellingen mee in het programma

We willen zo veel mogelijk verschillen in de projecten, betoogt minister Ollongren. Daarbij denkt zij onder meer aan regionale spreiding, diversiteit in gebouwtypen en warmtevoorzieningen en een mix van koop en huur. Zij wijst erop dat de proeftuinprojecten alleen werken als er draagvlak is en als ze opgeschaald kunnen worden.

De benadering in de proeftuinprojecten zal integraal zijn, aldus de minister: we gaan geen duurzame warmte opwekken voor gebouwen die niet geïsoleerd worden.

Verduurzaming basisscholen

Er komt een pilot om een aantal van de meest energie-onzuinige schoolgebouwen te verduurzamen. Van der Lee (GroenLinks) vraagt aandacht voor een project van de stichting Schooldakrevolutie, waarmee scholen worden geholpen om zonnepanelen op hun daken te leggen. Dat project wordt al door het ministerie ondersteund, reageert Ollongren. Ze zegt toe het verder onder de aandacht te zullen brengen.

De Kamer stemt op 19 juni over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist