Bespreking overeenkomst over VS-personeel in Caribisch Nederland
26 november 2019, wetsvoorstel - De Kamer spreekt met minister Blok (Buitenlandse Zaken) over zijn wetsvoorstel inzake de status van militair- en burgerpersoneel van het Amerikaanse leger in Caribisch Nederland.
Met het wetsvoorstel wordt een overeenkomst bekrachtigd die regels bevat voor de status van militair en burgerpersoneel van het Amerikaanse leger in Caribisch Nederland. In die overeenkomst worden zaken geregeld als de rechtsmacht, de import en export van goederen en het dragen van wapens door Amerikaanse militairen bij bijvoorbeeld oefeningen, scheepsbezoeken en trainingen.
De overeenkomst die met dit wetsvoorstel wordt bekrachtigd, komt volgens minister Blok in de plaats van eerdere jaarlijkse overeenkomsten. Die golden voor Aruba, Sint-Maarten en de BES-eilanden. De regering van Curaçao heeft te kennen gegeven zich hierbij te willen aansluiten. Ook dat legt Blok vast in zijn wetsvoorstel.
Bedenkingen
Het wetsvoorstel betekent een versterking van de positie van de VS als dat land politieke druk wil uitoefenen op landen in Zuid-Amerika of daar zelfs militair wil ingrijpen, zegt Karabulut (SP). Is het wel een verstandige politieke stap om de VS ook toegang te verschaffen tot Curaçaose faciliteiten, mede gezien de spanningen in buurland Venezuela?
Er is geen relatie tussen dit wetsvoorstel en de politieke situatie in Venezuela, zegt Blok. Hij wijst er nogmaals op dat de overeenkomst in feite een verlenging is van eerdere overeenkomsten. Dat neemt niet weg dat de Nederlandse regering de situatie in Venezuela goed volgt en dat die situatie gevolgen heeft voor de bevolking van Curaçao, voegt de minister toe.
Voordelen
Pauletta, vertegenwoordiger van de Partido Alternativa Real (PAR) in de Staten van Curaçao, schetst de voordelen van het wetsvoorstel voor Curaçao. Curaçao biedt het Amerikaanse leger meer trainingsmogelijkheden en de aanwezigheid van die militairen leidt vanzelfsprekend tot economische voordelen.
Door de overeenkomst kan Curaçao ook gebruikt worden als "humanitaire hub" bij rampen, zegt Pauletta. Dat bevestigt de minister: de Amerikaanse marine, de grootste ter wereld, kan belangrijk zijn bij de hulpverlening na orkanen.
De Kamer stemt op 3 december over het wetsvoorstel.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist