Bespreking belastingplannen voor 2020 voortgezet
4 november 2019, wetsvoorstellen - De Kamer debatteert met staatssecretaris Snel (Financiën) over het Belastingplan 2020 en de bijbehorende wetsvoorstellen.
Op 28 oktober jongstleden leverden de woordvoerders van de fracties commentaar op de belastingplannen van het kabinet voor volgend jaar. Vandaag reageert de staatssecretaris daarop en wordt het debat voortgezet met een tweede ronde.
Lastenverdeling
Het kabinet heeft met dit Belastingplan een evenwichtige lastenverdeling bereikt, meent de staatssecretaris. Hij benadrukt dat het kabinet vooral heeft ingezet op lastenverlichting voor werkenden en middeninkomens.
Snels (GroenLinks) en Nijboer (PvdA) merken op dat er desondanks is gekozen voor een lager belastingtarief voor hoge inkomens. Hoe verhoudt de lastenverlichting voor de burgers zich tot de recente btw-verhoging, vraagt Leijten (SP). Het gaat om het totaalbeeld, antwoordt de staatssecretaris, die ook verwijst naar de verlaging van de energiebelasting. Hij benadrukt dat in de belastingplannen de burgers een lastenverlichting krijgen en de bedrijven een lastenverzwaring.
De aanpassing van de arbeidskorting is veel te generiek, meent Bruins (ChristenUnie). Snel wijst erop dat deze maatregel ook bedoeld is als compensatie voor de afbouw van de zelfstandigenaftrek. Op deze manier worden zelfstandigen met een lager inkomen tegemoetgekomen, zegt de staatssecretaris.
Van Weyenberg (D66) wil dat bij toekomstige veranderingen in het belastingstelsel vooral ook gekeken wordt naar de belasting op vermogen. Een terechte vraag, vindt Snel, want Nederland heeft een progressieve inkomstenbelasting, maar in de belasting van vermogens "ligt dat iets anders".
Sparen en beleggen
Heeft het kabinet te veel belasting geïnd van spaarders en beleggers? Dan zou er op grond van het EVRM sprake zijn van onteigening. Lodders (VVD) wil dat de Algemene Rekenkamer onderzoekt of in het stelsel dat vanaf 2017 geldt, kan worden gesproken van onteigening. De staatssecretaris wil er best advies over inwinnen, maar vraagt zich af of de Rekenkamer daarvoor de geschiktste instantie is.
Een heffing op basis van reële rendementen. Snels (GroenLinks) wijst erop dat een Kamermeerderheid dat een goed idee zou vinden. Waarom wordt het huidige systeem pas in 2022 aangepast? Ik zou het graag sneller doen, reageert de staatssecretaris, maar dat is onmogelijk.
Verhuurderheffing
Woningbouwcorporaties krijgen een korting op de verhuurderheffing als ze huizen bouwen in gebieden met hoge WOZ-waarden of in gebieden waarmee een zogenoemde woondeal is afgesloten. De maatregel is gericht op corporaties met een grote bouwopgave, zegt Snel.
Maar er is ook woningnood in andere gebieden, zeggen Nijboer (PvdA), Lodders (VVD) en Van Weyenberg (D66): kunnen er nog nieuwe woondeals worden afgesloten? Dat is aan de nieuwe minister voor Wonen, reageert Snel, maar hij wil "maximaal flexibel" zijn als het gaat om de effectiviteit van de korting op de verhuurderheffing.
Autobelasting
De bpm, de belasting die mensen betalen bij de aankoop of de import van een auto of motor, verandert. De staatssecretaris wil de belasting namelijk baseren op een nieuwe meetmethode van de CO2-uitstoot. Mulder (PVV) en Lodders (VVD) willen voorkomen dat de bpm-opbrengst daardoor stijgt.
De invoering van een nieuwe bpm is budgettair neutraal, benadrukt staatssecretaris Snel, maar sommige modellen zullen duurder worden en andere goedkoper. De opbrengst voor de Staat kan natuurlijk wel stijgen als er meer en zwaardere auto's worden gekocht, voegt hij toe.
Vliegen en varen
Ook de luchtvaart, die is vrijgesteld van btw en accijns, moet bijdragen aan klimaatmaatregelen, bijvoorbeeld met een effectieve vliegbelasting, vindt de staatssecretaris. Hij wil zo veel mogelijk Europese landen daarover een verklaring laten ondertekenen. Omtzigt (CDA) wijst ook op de scheepvaart. Vroeg of laat zal ook die sector een bijdrage moeten leveren, aldus Snel.
Elektronische sigaretten
Waarom geen accijns op e-sigaretten, vraagt Nijboer (PvdA). Nicotinevloeistoffen zijn niet accijnsplichtig, reageert de staatssecretaris. Van Weyenberg (D66) suggereert om een mogelijke belasting te betrekken bij het onderzoek van de staatssecretaris van Volksgezondheid naar de gezondheidseffecten. Daar gaat Snel mee akkoord. Mulder (PVV) wijst erop dat e-sigaretten voor verstokte rokers een positief gezondheidseffect kunnen hebben.
Kinderopvangtoeslag
De staatssecretaris erkent dat de Belastingdienst ten onrechte de kinderopvangtoeslag heeft stopgezet van een aantal ouders. Hij wil de kwestie in een later debat integraal bespreken met de Kamer.
Tot dat debat is gevoerd, vinden Leijten (SP) en Omtzigt (CDA) dat er geen invorderingsmaatregelen meer tegen de ouders mogen worden genomen. In de komende periode zal bij een verzoek om een persoonlijke betalingsregeling geen onderzoek meer gedaan worden naar opzet en grove schuld, zegt de staatssecretaris.
De behandeling van het Belastingplan 2020 gaat op 12 november verder.
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
- Kijk debatten terug via Debat Gemist