Belang goede ouderenzorg onderstreept
28 januari 2015, debat - Ouderen mogen niet de dupe worden van de decentralisatie van de langdurige zorg. De Kamer debatteert met staatssecretaris Van Rijn (Welzijn) over de bezorgdheid van gemeenten en huisartsen.
Is er voldoende zorg voor zieke ouderen en gehandicapten? Van Rijn vindt het na vier weken nieuw beleid veel te vroeg voor een evaluatie, maar Gerbrands (PVV) betoogt dat gemeenten te weinig geld hebben voor de mooie doelstellingen van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet langdurige zorg. Hulpbehoevenden verliezen hun zorg en zorgmedewerkers hun baan, constateert Leijten (SP). Dik (ChristenUnie) hoort te vaak dat gemeenten op zorg en hulp korten zonder eerst het vereiste keukentafelgesprek te voeren. Maar er zijn ook mooie initiatieven voor samenhangende zorg, meent Van 't Wout (VVD), zoals SamenOud in Stadskanaal, Veendam en Pekela. De staatssecretaris erkent dat de opgave voor gemeenten niet gemakkelijk is, maar zegt dat in vrijwel alle gevallen de continuïteit van zorg in 2015 gewaarborgd is.
De taak van huisartsen verandert
Huisartsen hebben volgens Bruins Slot (CDA) steeds meer kwetsbare ouderen in hun praktijk. Krol (50PLUS) wijst op een enquête van maart 2014, waarin veel huisartsen aangeven dat de vermindering van het aantal plekken in verzorgingshuizen onvoldoende wordt opgevangen door zorg in de buurt. Kunnen de huisartsen wel voldoende zorg leveren?, vraagt ook Dik. Dijkstra (D66) onderstreept het belang van voldoende huisartsenzorg, wijkverpleegkundigen en specialisten ouderengeneeskunde. De zorgvraag van ouderen verandert, betoogt de staatssecretaris, en die veranderingen monitort hij samen met de beroepsorganisaties. Hij verwacht eind mei een eerste resultaat te kunnen presenteren.
Casemanagers dementie vervullen belangrijke rol
De kennis van de zogenaamde casemanagers dementie mag van Bruins Slot niet verloren gaan. Zij is bang dat de afspraken met de zorgverzekeraars daarover niet goed uitwerken. Ook Wolbert (PvdA) en Dijkstra schetsen de waarde van deze "superspecialisten". Dik benadrukt het belang van de specifieke relatie die casemanagers met hun cliënten hebben. Zeker bij dementie doet zo'n persoonlijke band ertoe, erkent Van Rijn. Hij zegt op korte termijn een brief toe over dementiezorg, omdat hij vindt dat er "zeer zorgvuldig met de bestaande situatie moet worden omgegaan".
De Kamer stemt op 3 februari over de ingediende moties.
Zie ook:
- Het overzicht van de laatste debatten in het kort
- De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.